Palatul Baroc din Oradea va fi reabilitat cu bani de la guvernul ungar
Comparat adesea cu palatul Belvedere din Viena, palatul Baroc din Oradea - una dintre cele mai valoroase construcții de acest fel din estul Europei - începe să-și recapete strălucirea.
Imobilul va fi reabilitat cu bani de la guvernul ungar. Prin accesarea de fonduri europene, dar și printr-o politică locală coerentă, Oradea a reuşit să reabiliteze în ultimii ani zeci de clădiri de patrimoniu.
Reabilitarea Palatului Baroc din Oradea a început acum două luni. Echipele de restauratori încearcă să scoată la lumina picturile de pe pereţi - care au fost acoperite, din ignoranţă, în perioada comunistă cu zugrăveala.
Solyom Zsolt, restaurator: "E foarte migălos şi foarte sensibil şi, de aceea, cu mare răbdare trebuie să facem interveția respectivă."
Într-una dintre sălile palatului, pictura iniţială a fost salvată în întregime.
Palatul Baroc din Oradea a fost ridicat în secolul al XVIII-lea. Imobilul are o sută de încăperi şi 365 de ferestre - câte una pentru fiecare zi din an. Reabilitarea clădirii costa 6 milioane de euro şi este făcută de Episcopia Romano-Catolică, cu bani de la guvernul maghiar.
Cristian Micaci, reprezentant episcopia romao-catolică din Oradea: "Lucrările au început cu reabilitarea părţii inferioare continua acum cu faţada, s-a început decopertarea clădirii. Reabilitarea subsolului este aproape terminată."
La Oradea, reabilitarea clădirilor istorice a început în urmă cu patru ani. Cetatea Oradea a fost printre primele care şi-a recăpătat strălucirea de altădată.
Ionuț Ciorba, istoric: "S-a făcut investiţia prin intermediul a două proiecte. Valoarea totală a fost de 20 de milioane de euro."
Până acum, Oradea a investit în reabilitarea clădirilor vechi aproape 30 de milioane de euro. 85 la sută au fost bani europeni. În acelaşi timp, Primăria susţine proiectele de restaurare ale proprietarilor.
Mihai Jurca, director Asociația pentru promovarea turistică a Oradei: "Oferim documentaţia tehnică gratuit, oferim asistenţă pentru obţinerea avizelor şi un credit pentru realizarea propriuzisă a investiţiei, fără dobândă, pe 5 ani."
Şi sala mare a palatului Vulturul Negru - lăsată în paragina - urmează să fie renovată. Investiţia de 5 milioane de euro a fost aprobată, iar lucrările vor începe în cel mult o lună.
Sursa: Pro TV
Etichete: oradea, fonduri europene, constructii, imobil,
Dată publicare:
25-03-2018 18:28