O capodoperă a artei moderne a stat 30 de ani în podul unei case, după ce a fost furată
O pictură în ulei realizată de Marc Chagall în 1911 la Paris, furată în urmă cu aproape 30 de ani la New York, va intra în posesia urmaşilor proprietarilor ei de drept, a anunţat joi Poliţia federală americană.
Opera de artă, intitulată "Othello şi Desdemona" a petrecut mulţi ani într-o cutie rudimentară, depozitată în podul unei clădiri din statul american Marylan, întrucât posesorul ei nu a reuşit să o vândă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu ocazia unei astfel de tentative, anul trecut, deţinătorul picturii a încercat să o vândă unui galerist din statul american Washington. Proprietarul acelei galerii a devenit bănuitor în ceea ce priveşte sursa de provenienţă a tabloului şi a prevenit poliţia.
Pictura a fost cumpărată în anii 1921 de soţii Ernest şi Rose Heller, care au expus-o în apartamentul lor din Upper East Side, un cartier bogat din Manhattan.
Întorcându-se dintr-o vacanţă în 1988, soţii Heller au constatat că locuinţa lor a fost jefuită şi mai multe opere de artă le-au fost furate, inclusiv pictura "Othello şi Desdemona", al cărei titlu face trimitere la două personaje celebre din dramaturgia lui Shakespeare.
Ancheta a stabilit că hoţul era un muncitor care avea acces în imobilul în care se afla apartamentul deţinut de soţii Heller, în prezent decedaţi.
Autorul furtului a încredinţat această pictură pe pânză unui bărbat din Maryland, care ar fi trebuit să găsească un cumpărător potenţial.
Însă tranzacţia nu a fost realizată niciodată, iar tabloul pictat de Marc Chagall, un artist născut în Bielorusia şi care a devenit apoi cetăţean francez, a rămas în Maryland.
"Operele de artă cunoscute şi bine repertorizate sunt foarte greu de vândut după ce au fost furate", a subliniat Tim Carpenter, un agent FBI specializat în piaţa operelor de artă.
Din cauza prescrierii penale din acest dosar, nici tăinuitorul, nici hoţul nu vor fi urmăriţi în justiţie. Autorul jafului a fost totuşi condamnat la închisoare pentru furturi comise în alte apartamente.
Sursa: Agerpres
Etichete: furt, arta, tablouri, galerie, colectionar,
Dată publicare:
13-04-2018 17:37