Muzelee din România unde vizitatorii au parte de experiențe inedite prin intermediul realității virtuale
După ce au stat mai mult închise din cauza pandemiei, muzeele prind iar viață. Cei care le au în grijă au profitat de această pauză și au pregătit evenimente inedite pentru musafiri.
La Muzeul "Astra" din Sibiu și la "Principia", în Alba Iulia, oamenii se pot întoarce în timp cu ajutorul realităţii virtuale.
Odată intraţi în curţile şi odăile ţărăneşti de la Muzeul Astra din Sibiu, vizitatorii descoperă, cu ajutorul ochelarilor VR, obiceiuri şi scene din viaţa de zi cu zi a ţăranilor români: de pildă, cum se trăia la stână, dar şi cum se aranjau nunţile.
Tehnologia îi cucereşte instantaneu pe vizitatori.
40 de muzeografi, arhitecţi, regizori, programatori, graficieni şi actori au lucrat vreme de 8 luni la realizarea circuitului VR.
Proiectul a costat aproape 800 de mii de lei.
Constantin Goagea, arhitect proiect VR: ”Poate cel mai intersant şi cel mai inovativ în cazul ăsta, în muzeu, este asumarea unui alt tip de poveste şi alt fel de a vorbi cu vizitatorii. Ei intră în povestea ta şi ascultă povesti la persoana I, sunt parte dintr-un film care te înconjoară de jur împrejur.”
La Muzeul Principia din Alba Iulia, zeci de personaje antice interacţionează virtual cu vizitatorii, cu ajutorul realităţii augmentate.
115 secvenţe de acest fel sunt proiectate virtual pe un perete de sticlă, imediat ce senzorii percep apropierea unui vizitator.
Copiii sunt fascinaţi de personajele ce par că se desprind de pe pereţi şi li se adresează direct.
La muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca, va fi transpusa în mediul virtual biserica Horea. Lăcaşul a fost construit în judeţul Sălaj de o echipă de meşteri, printre care şi conducătorul răscoalei din 1784.
Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic Al Transilvaniei: ”Biserică va putea fi vizitată în toate detaliile sale, adică chiar lucrurile care pot fi percepute mai greu la o vizită fizică."
Asemenea soluţii au şansa de a revitaliza activitatea muzeelor, după ce în pandemie, numărul vizitatorilor a scăzut la jumătate.
Din păcate, încă prea puţine instituţii de cultură apelează la tehnologia modernă pentru a atrage vizitatori.