Mircea Cărtărescu a primit premiul "Thomas Mann" pentru Literatură pe 2018

×
Codul embed a fost copiat

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit Premiul "Thomas Mann" pentru Literatură pe 2018, unul dintre cele mai mari premii literare germane.

"Tocmai am primit, cu mare emoţie, vestea că sunt câştigătorul Premiului Thomas Mann pentru literatură în 2018, unul dintre cele mai importante premii germane. Sunt foarte recunoscător juriului, ca şi Academiei Bavareze şi oraşului Lubeck, care-mi vor acorda acest premiu", a scris Cărtărescu marţi pe Facebook.

Potrivit Editurii Zsolnay, premiul, în valoare de 25.000 de euro, este acordat în comun de oraşul hanseatic Lübeck şi de Academia de Arte Frumoase din Bavaria şi va fi înmânat pe 17 noiembrie, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Teatrul Lübeck.

"În ultimele patru decenii, Mircea Cărtărescu a devenit cea mai importantă voce din literatura românească, mai întâi prin volumele sale de poezie, apoi prin romane, povestiri şi eseuri, cu trilogia sa romantică neobişnuită, polifonică 'Orbitor', scriitorul înscriindu-se în literatura mondială", a fost motivaţia juriului.

Născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti, Mircea Cărtărescu a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980.

Citește și
mircea cartarescu la gaudeamus
Mircea Cărtărescu: Voi merge la protest cu sentimentul ca am ramas singuri pe baricade
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist, Cărtărescu reprezintă un nume românesc de referinţă nu doar în mediile literare din spaţiul german, opiniile, eseurile şi luările sale de poziţie pe teme de actualitate fiind găzduite în paginile unor ziare de calibru (Neue Zurcher Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Berliner Zeitung etc.).

În anul 2014 a fost încheiată publicarea în limba germană a trilogiei "Orbitor", prin apariţia, la Editura Paul Zsolnay, a ultimului volum al acesteia. În anul 2015, scriitorul român a fost distins cu prestigiosul Premiu al Cărţii pentru Înţelegere Europeană, al oraşului Leipzig.

Operele sale au fost traduse în limbile germană, engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară, maghiară, fiind premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România.

În 2005, a primit Premiul literar "Giuseppe Acerbi", Castel Goffredo, Italia, pentru romanul "Nostalgia". De asemenea, autorul a primit Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internaţional pentru Literatură "Haus der Kulturen der Welt", Berlin (2012), Premiul internaţional pentru literatură, Berlin (2012), Premiul Spycher - Literaturpreis Leuk, Elveţia (2013), Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană (2015), Premiul Leteo, Spania (2017).

Totodată, Mircea Cărtărescu a fost distins cu Ordinul Naţional "Serviciul credincios" în grad de Comandor (2000), Ordinul "Meritul cultural" în grad de Mare ofiţer categoria A (2006), Medalia Chevalier de l'ordre des arts et des lettres (2008), Medalia "Nihil Sine Deo" a Casei Regale a României (2016).

În prezent, scriitorul este profesor dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Apreciat de Gabriel Liiceanu

"Cărtărescu a fost, după Marin Preda, îndrăznesc să spun, primul scriitor care a reuşit să se desprindă din contextul istoric în care trăia, să creeze o literatură care nu mai avea legătură cu cenzuri, necenzuri. Noi, crezând în el, l-am prezentat lumii ca pe o splendoare.

În clipa de faţă, Cărtărescu este cel mai vândut autor din România, din cultura română. Are 750.000 de volume vândute. La scara de lectură a României, cifra este enormă. Saltul l-a făcut în clipa în care a apărut, din cauza titlului "De ce iubim femeile?”, care a depăşit în clipa de faţă 250.000 de exemplare.

Marii autori ai lumii au împins totdeauna în fata ţara din care veneau. Și oraşul. Bucureştiul nu era un personaj literar până la apariţia lui Cărtărescu pe scena mare a lumii. Este o lume a unei personalităţi extraordinar de puternice, care trăieşte pe cont propriu toată drama lumii. Cărţile lui vorbesc în numele lui, al unui om bolnav de sensibilitate şi care atunci poate să îi exprime pe toţi ceilalţi. Deci oamenii se recunosc în fricile lui, în spaimele lui", a spus filosoful Gabriel Liiceanu despre Mircea Cărtărescu.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Tudor Chirilă, Mihai Șora, Gabriel Liiceanu, printre protestatari:
Tudor Chirilă, Mihai Șora, Gabriel Liiceanu, printre protestatari: "Arătăm că nu vrem aşa cum vor ei"

Din corul străzii au făcut parte aseară şi câteva personalităţi care au aceleaşi convingeri cu mulţimea. Gabriel Liiceanu şi Mircea Cărtărescu s-au aflat printre zecile de mii de protestatari.

Mircea Cărtărescu: Voi merge la protest cu sentimentul ca am ramas singuri pe baricade
Mircea Cărtărescu: Voi merge la protest cu sentimentul ca am ramas singuri pe baricade

Scriitorul Mircea Cărtărescu afirmă că va merge la protestul de azi cu sentimentul că "am rămas singuri pe baricade" fiindcă politicienii opoziţiei nu vor să-şi asume guvernarea, iar populaţia e indiferentă politic şi civic.

Mircea Cărtărescu, despre Simona Halep:
Mircea Cărtărescu, despre Simona Halep: "Nu e o zeiţă"

Cel mai important scriitor român a vorbit despre performanţa Simonei Halep şi modul în care este percepută de fanii tenisului - şi nu numai.

Mircea Cartarescu, despre
Mircea Cartarescu, despre "urarile" romanilor catre Stephen Hawking: "Romanul nostru e constient de superioritatea lui"

Mircea Cartarescu a postat luni seara, pe profiul sau de Facebook, cateva exemple cu "urarile" pe care i le-au urat romanii fizicianului Stephen Hawking, care duminica a implinit 75 de ani.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.