Interesul pentru cărțile în limba engleză, în creștere cu peste 70% printre cititorii români
Interesul pentru cărțile în limba engleză a înregistrat creșteri spectaculoase anul trecut, de peste 70%, arată cele mai recente cifre.
Cei care preferă o astfel de lectură sunt, de obicei, tineri, care au o deschidere mai mare pentru limbile străine datorită tehnologiei. Interes crescut a fost și pentru cărțile de copii sau cele de dezvoltare personală.
Dezvoltarea personală, psihologia si spiritualitatea au fost domeniile de cel mai mare interes in randul cititorilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cele mai multe volume vândute au fost din categoriile „Cărți pentru copii”, urmate de cărțile din categoria „beletristică”. De asemenea o cerere foarte mare a fost și pentru „științe umaniste” și „dezvoltare personală”. De pildă, primele trei cele mai vândute titluri au fost: „Când corpul spune NU”, „Micul prinț” și „Cum să ne păstrăm copiii aproape”.
Tot mai mulți cititori preferă cărțile în limba engleză
Laura Țeposu, director executiv al Libris: „Oamenii, anul acesta, au preferat să citească foarte mult cărți despre sănătatea lor fizică și mentală, deci oamenii își pun întrebări si caută răspunsuri pentru a avea o viață cât mai bună. Avem o creștere semnificativă la cartea în limba engleză, de 70%, mai ales la carțile de business și cărțile de dezvoltare personală. Românii preferă tot mai mult să citească în limba engleză”.
Acest lucru este confirmat chiar de cititori, care de cele mai multe ori sunt tineri, mult mai deschiși spre limbile străine.
Tânără: „Eu, una, m-am obișnuit mai mult în limba engleză. M-a ajutat mai mult să îmi dezvolt vocabularul. Unele traduceri nu sunt foarte bune din engleză în română și de asta prefer așa”.
Tânăr: „Ce anume? Păi... Beletristică, dezvoltare personală. Nu foarte mult, dar citesc”.
Femeie: „Să ne cunoștem pe noi, să mergem spre latura asta mistică. Să ne cunoaștem, iar multe răspunsuri se găsesc în psihologie și în studiile psihologice. Acum mă interesează cartea Manifest”.
Cu toate acestea, potrivit librarilor, anul 2022 a fost unul al cărților pentru copii.
Anda Robescu, PR manager la Curtea Veche Publishing: „Noile valori implementate de școlile de parenting noi îi îndrumă pe părinți spre lectură. În plus, este unul dintre cele mai simple și frumoase modalități de a-ți petrece timpul cu cei mici”.
O altă editură de la noi a observat un interes crescut și la autorii români.
Lidia Bodea, direcotr al editurii Humanitas: „Domină romanul. Citesc autori români consacraci. Pentru noi, topul vânzărilor pentru 2022 este dominat de autori români. Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu. Codul Diavolului. Cu știință pe înțelesul tuturor, nu de specialitate”.
Cele mai multe comenzi de carte s-au făcut, în 2022 din București, Brașov și Cluj. Cu o medie a comenzii la nivel național de 113 lei.
Top 5 cele mai active județe în privința achiziției de carte:
1.București
2.Brașov
3.Cluj
4.Ilfov
5.Iași
Și audiobook-urile au prins teren. Aici, pe primul loc se află dezvoltarea personală, urmată de ficțiune și de cărțile pentru copii.
Sursa: Pro TV
Etichete: Psihologie, carte, dezvoltare personala, editura, vanzare de carte,
Dată publicare:
09-01-2023 19:39