Vaccinarea impotriva HPV, gratuita pana la varsta de 24 de ani

Ultima actualizare: 20-05-2012 08:59

Lipsa de strategie, dar mai ales de incredere fac sa avem un bilant dezastruos si dupa a doua incercare de vaccinare a elevelor impotriva cancerului de col uterin.

Numai cateva sute de copile au fost imunizate cu acordul parintilor, potrivit cifrelor furnizate de directiile de sanatate publica. Cum dozele au ramas in depozite, autoritatile incearca sa extinda programul.

In marile orase ale tarii, rata de accept a serului anti-HPV se invarte in jurul procentului de 5%. Astfel, in Capitala, din 6600 de eleve de scoala generala numai 456 s-au imunizat cu prima doza de vaccin care le apara de un eventual cancer de col uterin.

Rata cea mai mare de vaccinare in Capitala a fost la o scoala din sectorul 3, unde 11 eleve au fost vaccinate din 51 eligibile.

In Galati, in schimb, in tot judetul, nici 200 de eleve nu au fost imunizate, parintii refuzand in scris, de teama reactiilor adverse.

Si in judetul Constanta rata de accept a fost de numai 5,4%, iar la Cluj peste 300 de eleve din 7000 s-au vaccinat. In acest caz, fetele au fost indemnate de parinti sa se imunizeze dupa experiente nefericite in familie.

Asa ca Ministerul s-a reorientat - a recomandat vaccinarea gratuita la tinere de la 14 pana la 24 de ani.

Programul national de imunizarea anti HPV se incheie in acest an in luna iulie.

Afla aici totul despre cancerul de col uterin!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO