Tic-tac. Cele 5 milioane de ceasuri din noi ne spun cat traim
Cercetatorii au identificat mecanismul care controleaza ritmul ceasului intern, valabil pentru toate formele de viata. Nu genele in sine sunt responsabile de boli grave ca diabetul, cancerul si depresiile, ci dereglarea acestui ceas biologic din celule.
Multe studii stiintifice au relevat pana acum legatura stransa dintre dereglarea ritmului biologic al organismului si posibilitatea mai mare de a dezvolta boli precum diabetul, afectiunile cardiovasculare, obezitatea, depresiile si chiar cancerul.
O echipa de cercetatori de la universitatile din Cambridge si Edinburgh, ale caror studii au fost publicate in revista de specialitate Nature, au mers mai departe si au analizat aceasta problema la nivel celular, nu doar per ansamblul organismului.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Astfel au descoperit pentru prima data ca fiecare celula rosie in parte are propriul ceas intern care masoara timpul celor 24 de ore ale unei zile. In momentul in care acesta se deregleaza, din cauza unei vieti dezordonate, in care munca este foarte stresanta si suprasolicitanta, iar orele de somn sunt diminuate drastic, posibilitatea aparitiei bolilor ca diabetul, cancerul sau depresiile creste.
Mai mult decat atat, studiile lor sugereaza ca ceasul circadian gasit in celulele umane este acelasi cu cel al algelor, datand de acum milioane de ani, ceea ce inseamna ca el apare la nivel celular in cazul tuturor formelor de viata.
Ritmul circadian este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentele apartinand entitatilor vii, inclusiv plante, animale, ciuperci sau cianobacterii.
Celulele rosii din corpul uman au propriul ritm circadian, adica un ceas biologic intern pentru cele 24 de ore ale zilei.
Cercetatorii spun ca descoperirea lor este esentiala, pentru ca s-a asumat intotdeauna ca ritmurile circadiene sunt legate de ADN si de activitatea genetica. Dar, spre deosebire de majoritatea celulelor din corp, celulele rosii din sange nu au ADN, ceea ce inseamna ca acest ceas biologic intern din celule functioneaza independent de activitatea genetica sau de ADN.
“Implicatiile acestui aspect asupra sanatatii sunt majore. Stim deja ca ceasurile biologice neregulate sunt asociate cu dereglarile metabolice care apar in cazul diabetului, depresiilor sau cancerului. Ducand mai departe cercetarea noastra despre cum functioneaza acest ceas intern al celulelor, putem spera ca aici se afla cheia prevenirii si tratarii unor astfel de boli”, spune Akhilesh Reddy, cel care a condus studiul.
Pe de alta parte, o alta echipa de cercetatori a folosit anul trecut medicamente experimentale pe soareci, pentru a le reseta ceasul biologic la nivel de organism, deschizand astfel drumul spre reglarea ceasului biologic uman.
Noul studiu se refera insa la toate ceasurile interne existente in trupul uman, fiecare celula rosie purtandu-l in sine, si rolul pe care acestea il au in determinarea functionarii corecte a ritmului circadian al intregului corp.
Prin urmare, tratarea corecta a unor dereglari survenite la nivelul ceasului intern celular ar putea preveni bolile grave.
Cum in corpul uman, sunt in mod normal 5,4 milioane de globule rosii/microlitru la barbati si 4,8 milioane/microlitru la femei, am putea spune ca avem in noi tot atatea ceasuri biologice de buna functionare a carora depinde viata noastra.