Banalul sforait poate cauza accidente rutiere grave!

26-10-2009 00:00


Tratati sforaitul, pentru ca riscati enorm, mai ales daca sunteti soferi. Studii recente au aratat ca un somn cu tulburari de respiratie cauzeaza 4% dintre accidentele grave.


Apneea de somn sau sforaitul inseamna de fapt ca pe timpul noptii caile respiratorii se blocheaza regulat, ceea ce duce la o lipsa acuta de oxigen. Prin urmare vom avea un somn fragmentat, iar dimineata ne vom trezi mai obositi decat la culcare. De oboseala diurna sufera astazi 8% dintre femei si 6% dintre barbati.

Consecintele acestei afectiuni sunt mai riscante pentru soferii profesionisti. Riscul de a avea un eveniment rutier nedorit este de 7 ori mai mare la o persoana care prezinta apnee de somn decat o persoana sanatoasa, spun medicii.

Desi studii recente arata ca la instalarea apneei de somn contribuie si factori genetici, obiceiurile de viata sanatoasa ajuta la prevenirea aparitiei bolii. Iar pentru a evita accidentele rutiere, in unele state soferii sustin teste obligatorii.

In SUA si Marea Britanie soferii profesionisti sunt supusi unor teste de mentinere a vigilentei la volan care constau in introducerea persoanei respective intr-o camera obscura si apoi proiectarea pe ecran a unor situatii neprevazute, masurandu-se timpul de reactie al acesteia.

Daca schimbarea modului de viata nu aduce o ameliorare, medicul specialist va poate recomanda un tratament chirugical, o proteza dentara pentru a mentine caile respiratorii libere sau un tratament cu flux aerian pozitiv ce va va ajuta sa respirati corect noaptea. Primele rezultate apar dupa 3-6 luni de tratament.

Tags: sanatate,

VIDEO PROTVPLUS.RO