OMS: Cenusa vulcanica, un real pericol pentru cei cu probleme pulmonare
UPDATE: Nu am vorbi de o nenorocire, daca nu ar avea si efecte in lant. Ce se intampla acum pare sa fie abia incalzirea. Geo-fizicienii se tem ca in curand, in Islanda, ar putea erupe un vulcan urias, iar consecintele sunt imposibil de imaginat.
Isteria norului de cenusa s-a propagat catre Marea Britanie, Irlanda, Franta, Germania, Belgia, Elvetia, Polonia, Rusia, Tarile Baltice, Tarile Nordice, Tarile de Jos, Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, Bulgaria si Romania.
Specialistii islandezi supravegheaza fara incetare spectaculosul fenomen care a pus pe jar milioane de oameni. Iar vulcanul care degaja coloane gigantice de fum nu da deloc semne ca s-ar calma.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
In urma eruptiei de miercuri, ghetarul milenar adapostit in crevase a inceput sa se topeasca. Apa eliberata a navalit in zonele locuite, unde a rupt poduri si drumuri si a inundat sute de case. In unele locuri, nivelul raurilor a crescut cu 3 metri. 800 de persoane au fost evacuate imediat din calea torentelor.
Deocamdata, expertii dau asigurari ca valul de cenusa care s-a asezat ca o picla pretutindeni si a dus la inchiderea soselelor nu este toxic si nu pune in pericol sanatatea oamenilor.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda insa persoanelor care au afectiuni pulmonare sa stea in casa pentru a nu fi afectati de o eventuala cadere pe sol a cenusii vulcanice care este imprastiata de nori, deasupra Europei.
Avertismentul se adreseaza in deosebi celor care au emfizem pulmonar, astm sau bronsita.
Cenusa vulcanica provenita de la eruptia din Islanda poate dauna sanatatii daca particulele ajung in plamani, scrie The Telegraph.
“Din cate stim, in momentul de fata, norul vulcanic este la o altitudine de sapte pana la zece kilometri in atmosfera”, a declarat purtatorul de cuvand al OMS, Chris Epstein.
”Cei care masoara calitatea aerului nu au raportat deocamdata schimbari in compozitie, la nivelul solului, dar daca cenusa va cadea pe pamant, ar putea sa existe efecte negative asupra sanatatii populatiei”, a precizat oficialul.
Cenusa care are o concentratie mare de sulf ajunge rapid si in apa bauta de animale, dar si in iarba cu care acestea se hranesc.
Pe de alta parte, islandezii se asteapta ca vulcanul sa ramana activ o lunga perioada de timp. Ultima oara cand s-a dat in spectacol l-a tinut 15 luni.
Expertii au avertizat deja si ca aceasta eruptie, precum si cea inregistrata luna trecuta in imediata apropiere, risca sa trezeasca dintr-o adormire de 90 de ani vulcanul Katla, mult mai mare si mai agresiv ca celelalte doua la un loc.
Norul de cenusa vulcanica vine dinspre Marea Britanie catre Romania si acum se afla in zona Germaniei. Cercetatorii spun ca el va atinge extremitatea de nord a tarii noastre pe la Baia Mare si Suceava, la o altitudine de peste 6000 de metri. Acest lucru se va intampla in urmatoarele 24 de ore. Curentii de aer care poarta acest nor de cenusa sunt monitorizati atent si, in cazul in care apar schimbari, vom fi anuntati imediat. Expertii spun insa ca la inaltimea la care este norul, acest lucru nu prea se intampla.
Cercetatorii mai spun ca nu trebuie sa ne ingrijoram, particulele de cenusa nu vor ajunge la sol. Insa reprezinta o amenintare serioasa pentru aparatele de zbor. In acest moment, datele ne arata ca dupa ce va trece de tara noastra, norul se va deplasa catre Rusia.