Fumatul pasiv avantajeaza aparitia steatozei hepatice
Cercetatorii britanici au mai descoperit un efect periculos al fumatului pasiv. Este vorba despre steatoza hepatica, cunoscuta popular sub numele de ficat gras.
Pana acum se stia ca aceasta afectiune este provocata de abuzul de alcool sau de alimente bogate in lipide. Insa si fumul de tigara duce la acumularea de grasimi in ficat, care nu trebuie sa depaseasca 5% din totalul de lipide din corp.
O persoana care inhaleaza involuntar fum acasa are un risc de 36% sa dezvolte o afectiune grava. Daca expunerea se petrece la serviciu, acest risc ajunge la 95%. Motivul? In timpul arderii unei tigari exista un curent principal inhalat de fumatorul activ, dar si unul lateral nociv pentru nefumatorii din preajma.
Fumul lateral contine aceeasi cantiate de substante toxice rezultate prin arderea foitei si a tutunului. Cele 4000 de substante toxice rezultate ajung in plamani, dar sunt procesate de un alt organ important din corp.
"Ficatul est laboratorul oganismului. El produce tot ce e necesar organismului inclusiv grasimi, motiv pentru care el se incarca in multe situatii cu mai mult decat e necesar si mai mult decat poate sa suporte, asta inseamna ficatul gras", spune Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog.
Daca evitati fumul de tigara, grasimile periculoase si dulciurile, incarcarea cu grasimi a ficatului nu se va transforma niciodata in ciroza. Insa inhalarea frecventa a fumului de tigara poate conduce in timp si la acest efect.
La ora actuala fumatul pasiv afecteaza 6 persoane din 10.