CSID: Atentie maxima la senzatia de balonare!
Dincolo de disconfortul abdominal, aceasta poate anunta afectiuni ale inimii sau ale functiei respiratorii.
Specialistii sunt foarte fermi: baloanarea persistenta impune un examen clinic amanuntit. Aceasta mai ales daca trec zile in sir, fara nici o ameliorare a acestui simptom. In aceste situatii, medicii investigheaza inclusiv modul in care functioneaza sistemul cardiovascular.
Daca balonarea devine acuta si se asociaza cu dureri in zona superioara a stomacului sau greata, recomandarea specialistilor este consultul medical intr-un serviciu de urgenta.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
De fapt, un sfert dintre pacientii cu infarct de miocard nu resimt deloc dureri toracice. Asa ca, pentru eliminarea oricarei suspiciuni de imbolnavire grava, este nevoie de electrocardiograma, teste de sange si de o ecografie cardiaca. Daca insa balonarea persistenta nu tradeaza afectiuni cardiace grave, atunci se impune vizita la specialistul gastroenterolog. Acesta va recomanda atat o ecografie abdominala cat si o endoscopie.
Desi nu exista o relatie directa intre balonare si obezitate, pacientii supraponderali se plang din cauza disconfortului abdominal. Acestora li se recomanda sa isi faca obligatoriu investigatii ale tubului digestiv inainte ca oricarei terapii prokinetice sau antispastice de combatere a balonarii. In cazurile in care balonarea nu este produsa de o afectiune cardiaca sau digestiva, efortul fizic sustinut este cea mai buna solutie de eliminarea a ei. In plus, sunt necesare cateva ajustari ale dieta prin eliminarea anumitor produse care tulbura sistemul digestiv.
Astfel, trebuie evitate fasolea, mazarea si varza, vegetalele cu cel mai mare continut de celuloza.