Consumul excesiv de alcool creste riscul de cancer la esofag si plamani!
Efectele nocive apar la persoanele care abuzeaza. Iar vara este prin excelenta sezonul vacantelor in care mesele copioase sunt stropite din plin cu fel de fel de licori.
330 de militri de bere, un pahar mic de vin sau 50 de ml de tarie - iata care sunt cantitatile maxime de alcool care pot fi consumate de un barbat intr-o zi. La femei, cantitatile se injumatatesc.
Insa chiar daca nu depasiti aceste valori, riscul dezvoltarii unui cancer este in continuare prezent.
Alcoolul determina o marire a cantitatii de apa din celula facand-o mai vulnerabila, determina cresterea permeabilitatii membranei pentru diferite substante si astfel alte substante care se cunosc a fi cancerigene pot sa intre mai repede in celula, de expemplu E-urile alimentare pot ataca mai repede.
Acelasi mecanism e valabil si pentru fumul de tigara care isi sporeste cu suta la suta efectele cancerigene la o persoana care consuma alcool. Insa cea mai periculoasa substanta din bauturi este acetaldehida - o substanta dovedit cancerigena care determina aparitia celulelor anormale care se inmultesc peste masura.
Vara, alcoolul este si mai nociv. Si nici nu potoleste setea, asa cum cred unele persoane!
Un alt obicei periculos il reprezinta consumul de bauturi alcoolice dupa o masa bogata. Aceasta combinatie este o adevarata provocare pentru ficat.
In sezonul cald, multe persoane apeleaza la bauturile reci din frigider pentru a se racori. O atitudine gresita, spun specialistii, pentru ca alcoolul nu face decat de supraincalzeasca organismul.