Prescolarii pot suferi de depresie cronica
Studii recente ale cercetatorilor americani arata ca depresia la prescolari este un fenomen real si nu doar o stare trecatoare. Contrar stereotipului copilului mereu cu zambetul pe buze, se pare ca si copiii de trei ani pot suferi de depresie cronica.
Pana de curand, simptomele depresiei la copiii mai mici de sase ani erau ignorate, deoarece acestia erau considerati insuficient dezvoltati din punct de vedere emotional pentru a suferi de aceasta boala. Cu toate acestea, cercetarile anterioare aratau ca depresia afecteaza doua procente din prescolarii americani, adica aproximativ 160 000 de copii. In schimb, nu fusese stabilit daca depresia la prescolari putea fi cronica, precum la adulti sau la adolescenti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Timp de doi ani, echipa de cercetatori de la Universitatea din Washington a observat evolutia a 200 de copii cu varste intre 3 si 6 ani. Printre acestia se aflau 75 de cazuri de depresie grava.
Dintre copiii initial diagnosticati cu depresie, 64% erau inca deprimati sau au avut un episod recurent de depresie sase luni mai tarziu, iar 40% dintre ei prezentau inca tulburari depresive la sfarsitul celor doi ani. Aproximativ 20% dintre copiii aflati sub observatie sufereau de depresie persistenta sau recurenta.
Depresia a fost mai des intalnita la copiii ale caror mame erau la randul lor deprimate sau aveau probleme similare si la copiii care experimentasera traume, precum pierderea unui parinte sau abuzul fizic sau sexual.
Semnele unei posibile depresii la prescolari pot fi lipsa constanta a apetitului, tulburari ale somnului, un comportament agresiv. Copiii deprimati par tristi chiar si cand se joaca, iar jocurile lor au adesea teme sumbre. In plus, foarte adesea prezinta schimbari de temperament si un sentiment excesiv al vinei pentru micile accidente pe care le provoaca.
In prezent, cercetarile in domeniul depresiei la prescolari se afla intr-un stadiu incipient, iar rezultatele lor sunt controversate, ceea ce face diagnosticarea corecta si tratarea acestei boli problematice.