Somesan de la Somes. Povestea fetitei care a luat numele apei pe malul careia a fost abandonata

×
Codul embed a fost copiat

1 iunie - o zi in care toti cei mici ar trebui sa primeasca daruri si sa fie rasfatati. Unii dintre ei, insa, plang si ofteaza. Aceasta pentru ca Romania ocupa primul loc in Europa ca numar de copii abandonati.

40.000 de copii sunt acum in grija statului. Cei mai multi cresc in centre de plasament, unde ajung dupa ce au fost mutati ca niste bagaje de la un asistent maternal la altul. Traiesc adevarate drame, iar atunci cand ajung la varsta majoratului sunt aruncati in drum. Se trezesc singuri, intr-o lume prea mare.

Pentru ei, Stirile ProTv incep o noua campanie, intitutala "Vreau si eu parintii mei!". Prin acest demers, Stirile ProTv isi doresc ca autoritatile sa gaseasca solutii pentru ca totii copiii parasiti sa creasca intr-o familie adevarata.

Denisa e copilul care a supravietuit unei tentative de omor. Parasita pe malul raului Somes de mama ei intr-o zi rece de octombrie, micuta a fost gasita de un trecator sub o gramada de crengi. Plangea de frig si de foame.

Cineva o lasase acolo singura, invelita doar cu o patura.
La spital, asistentele i-au spus Crenguta Somesan, dupa locul in care fusese gasita. Avea numai cinci zile.

Citește și
Paula Herlo
O reusita marca Stirile ProTV - noua lege a adoptiilor intra in vigoare

Politistii au cautat toate mamele care nascusera in acele zile si asa au ajuns la cea care i-a dat viata. Motivul pentru care o abandonase? Saracia si boala. In plus, femeia mai avea un copil de un an si jumatate si nu are cum creste mai multi copii.

Nu simte nimic. Nici mila, nici teama ca ar putea plati pentru ca si-a pus copilul in pericol. Legea n-o pedepseste, ci mai degraba o incurajeaza sa-si ia copilul acasa.

Mama regreta faptul ca a abandonat copilul, ceea ce e foarte des intalnit, si acum doreste sa o recapate. Asa spunea mama anul trecut. Ca nu vrea s-o dea spre adoptie, ca vrea s-o ia acasa, ca-i pare rau, ca tine la fetita ei. Le-a spus asistentilor sociali ce-au vrut sa auda si dusa a fost. A plecat din tara.

Tatal tinerei e constient ca fiica lui nu-si va lua niciodata copilul acasa. O cunoaste prea bine ca sa-si dea seama ca fetita nu va creste cu mama ei. Conform legii, ei sunt primii intrebati daca vor sa ia copilul, pentru ca se pune accent pe reintegrarea in familia naturala si de cele mai multe ori raspunsul e ca nu vor sa-l dea spre adoptie.

Astfel de raspunsuri fac ca 75% dintre copiii adoptabili din Romania sa fie mai mari de cinci ani. Copiii tinuti in centre sau la asistenti maternali pana la varste la care nu-i mai vrea nimeni. Micuti cu destine condamnate de o lege care da drepturi familiei naturale complet dezinteresata.

Echipa Stirilor Protv s-a dus si la bunicii din partea tatalui. Stiau de existenta copilului, dar nu fusesera s-o vada vreodata. Si totusi, sunt rugati sa-i decida viitorul. Nici nu vor sa auda de adoptie. Dar nici nu vor s-o ia acasa.

Bunicii au totusi drepturi depline asupra Crengutei. Ii decid viitorul si-l imbraca in lipsuri, saracie si nepasare. Nu-i stiu nici macar numele adevarat.

In realitatea, fetita se numeste Denisa. Prima data, echipa Stirilor ProTV a intalnit-o in ziua in care a fost abandonata de mama ei. Plangea singura intr-un patut de spital. Dupa patru luni a fost gasita in casa unui asistent maternal. Mama angajata credea atunci ca fetitei i se va gasi repede o familie. Ca Denisa va creste cu parinti, ca fetita perfecta din casa ei va avea noroc.

Echipa Stirilor ProTv s-a intors peste un an la ea. Denisa era tot acolo. A invatat sa faca primii pasi si spune deja cateva cuvinte.

Denisa a crescut, si curand va implini doi ani. Varsta la care pentru cei mai multi romani, copiii aboptibili nu mai prezinta interes. In 80% dintre cererile de adoptie, romanii scriu ca vor copii mici si sanatosi. Si sa nu fie romi. Crenguta ar putea fi unul dintre acei copiii la care viseaza multi parinti, daca tribunalul ar declara-o adoptabila.

Instanta n-a decis inca asta, pentru ca o astepta pe mama sa-si dea acordul. Cea care i-a pus viata in pericol are dreptul sa-i decida viitorul. Asa spune legea. O lege care da drepturi depline rudelor si care ii tine pe copii in sistem. Sufera trauma dupa trauma in drumul lor catre maturitate. Mutati de la un asistent maternal la altul, ajung in centre de plasament din care ies traumatizati pe viata. Campania demarata de Stirile ProTv isi propune sa atraga atentia asupra acestui fenomen si sa determine autoritatile sa schimbe legea, sa-i scoata in institutii si sa le gaseasca o familie. Sunt 40.000. 40.000 de copii care vor si ei parintii lor.

Intr-un interviu acordat Stirilor ProTv, Paula Herlo a vorbit pe larg despre aceasta campanie:

Ce-si propune aceasta campanie?

Paula Herlo: Ne dorim sa atragem atentia asupra celor 40.000 de copii abandonati si sa cerem autoritatilor sa le gaseasca familii. Sunt mii de romani care vor sa adopte si care asteapta ani de zile un copil, in conditiile in care sunt atat de multi copii parasiti. Legea pune accent pe reintegrarea in familie naturala, insa exista situatii in care familia pur si simplu nu doreste copilul. Cum e si cazul Crengutei. E clar ca familia nu o vrea, si totusi ea e tot in sistemul de protectie, pentru ca pur si simplu mama nu se prezinta in fata instantei sa-si dea acordul pentru adoptie. In situatia ei sunt mii de copii carora parintii le decid soarta.

Stim ca inca mai exista centre de plasament in care traiesc chiar si 100 de copii...

PH: E adevarat. Sunt 23.000 care traiesc in institutii, iar 11.000 sunt in centre de tip vechi, adica fostele case de copii. Unii ajung acolo dupa ce s-au plimbat pe la mai multi asistenti maternali, debusolati si traumatizati. Cumva, copil abandonat suna ca un diagnostic, ca o boala, pentru ca in aceste centre ei asa traiesc... de parca ar fi internati. Nu sunt pregatiti pentru viata, nu stiu ce-i asteapta cand ies pe poarta centrului de plasament.

Si cum traiesc in aceste centre de plasament?

PH: Traiesc dupa propriile reguli. Cei mari ii traumatizeaza pe cei mici si scapa cine poate. Am vorbit cu cativa tineri iesiti din astfel de centre care povestesc cum erau batuti de ingrijitori si cei mai mari. Cum erau umiliti. Sunt sigura ca si acum se intampla asta. Statul trebuie sa-i scoata din aceste centre, sa contruiasca case de tip familial unde sa fie integrati cei care nu mai poti fi adoptati. Copiii astia nu invata o meserie, si majoritatea, la 18 ani, se trezesc in strada. Statul isi ia mana de pe ei si ajung oamenii strazii. O sa vedeti un reportaj despre 25 de tineri care astazi traiesc intr-un adapost de noapte pentru ca n-au reusit sa-si gaseasca drumul. E foarte important in dezvoltarea unui copil sa creasca intr-o familie.

Care sunt riscurile in ceea ce priveste dezvoltarea lor?

PH: O sa va dau un exemplu. Andrei. L-am intalnit anul trecut intr-un salon de spital si era diagnosticat cu retard psihomotor. Pentru ca nu reactiona la oamenii din jur, nu-si tinea capul, nu zambea si statea aproape nemiscat. Aproape o jumatate de an a stat pe patul de spital inert. Dupa ce a fost luat de o asistenta maternala, copilul si-a revenit miraculos. Acum vorbeste, merge si este perfect normal. Lipsa de afectivitate ii mutileaza pe acesti copii.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Romania, tara cu instinct matern amputat. “Vreau si eu parintii mei!”, o noua campanie Stirile ProTv
Romania, tara cu instinct matern amputat. “Vreau si eu parintii mei!”, o noua campanie Stirile ProTv

De ziua copilului, la ProTv debuteaza campania Stirilor ProTv “Vreau si eu parintii mei!”, campanie care isi propune sa atraga atentia asupra fenomenului extrem de grav al abandonului infantil.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Varianta candidatului comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pusă sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.