Probleme uriase in sistem. Lista de asteptare pentru transplant de inima, doar un registru al mortii
Alti cinci oameni ar fi putut fi salvati in ultimele doua zile daca spitalele din Romania ar fi cerut pentru transplant si inimile donatorilor decedati.
Se pare ca gestul familiilor a fost de aceasta data peste puterea sistemului medical.
De doi ani, lista de asteptare pentru transplant de inima este in Romania doar un registru sumbru al mortii. Potrivit medicilor cardiologi, unii dintre bolnavi se sting cu zile din cauza neregulilor din sistem.
Alegeri 2024
09:50
Nicușor Dan, după vot: Am votat și acum cum votez de 35 de ani pentru democrație și pentru o direcție Occidentală a României
09:32
Ilie Bolojan, după vot: "Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o Românie modernă şi europeană"
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
Ambele centre in care pe vremuri se faceau cu succes transplanturi de cord sunt in mare impas. O vreme, Institutul din Targu Mures a fost inchis si a pierdut o buna parte din personal.
Degeaba functioneaza din nou, pentru ca nu are buget pentru interventii. Pe de alta parte, Spitalul Floreasca are prea putini specialisti.
Din 2011, medicii din Targu Mures trateaza cu medicamente boli pe care le-ar putea vindeca doar cu o alta inima. De fapt, incearca sa intarzie un inevitabil sfarsit al celor care n-au putut fi transplantati, cat timp centrul-pilot a fost inchis.
Mihai Paduraru, pacient: "Cum sa desfiintezi asa ceva? Nu inteleg. E greu de inteles. Sa iei speranta la viata a atator oameni... Ca asta s-a intamplat".
Conferentiar doctor Horatiu Suciu, sef clinica: "In doi ani am resimtit ca activitatea noastra a fost afectata grav. Avem cam 25 de pacienti care necesita transplant de urgenta. Evident, o parte dintre ei decedeaza".
In 2 ani s-au recoltat organe de la 200 de donatori decedati. Inimi care puteau sa bata astazi in pieptul unor romani muribunzi au fost astfel irosite. Nici centrul din Bucuresti, care a facut in 1999 prima inlocuire a inimii, nu a cerut organele.
Victor Zota, coordonator national: "Donatorii care au fost eligibili pentru transplant de inima, din nefericire, nu au fost utilizati de cele doua centre".
Din momentul in care e scoasa din trupul pacientului mort si pana cand e irigata din nou cu sangele cald al receptorului, o inima ramane viabila timp de 3 ore. In prezent, Agentia Romana pentru Transplant nu are un avion sanitar suficient de rapid ca sa aduca la timp un organ de la Timisoara, de pilda, pana la Spitalul Floreasca. O alta problema e ca in ultimii ani nu s-au format, pe langa chirugul Serban Bradisteanu, alti specialisti care sa faca operatii atat de dificile.
Asadar, in timp ce in Marea Britanie primesc inimi noi bebelusi de cateva saptamani, noi privim cu regret la situatia de acum zece ani, cand aveam 20 de transplanturi pe an. Atunci a fost operat si Mihai.
Mihai Calin: "Se simt copcile. Sa facem ceva, sa miscam o roata in tara asta, ca si altii sa beneficieze, ca noi. Noi spunem ca am gasit cheile pe care Sfantul Petru le mai pierde in Rai".
Astazi, prietenul lui cardiac are minime sanse, daca inima sistemului nu reporneste si ea. Secretarul de stat Raed Arafat a cerut sa fie informat despre orice caz in care inima unui pacient mort poate fi folosita pentru transplant.
Sursa: Pro TV
Etichete: inima, donatori, transplant, inimi, exista viata dupa moarte,
Dată publicare:
28-02-2013 19:29