Muzica si talent cat Zece Prajini. Locul in care sangele clocoteste in ritmul goarnelor. VIDEO

Ultima actualizare: 29-10-2012 23:39

Exista in Romania un loc in care muzica este la ea acasa, unde toata lumea canta, unde talentul este perfectionat si transformat intr-o adevarata valoare.

Lautarii din Zece Prajini, fala noastra in lume

Se intampla in satul iesean Zece Prajini. Intr-un moment in care strainii ne considera cersetori peste granita, ei ridica publicul in picioare si il fac sa se incline in fata talentului si muzicii care iese din instrumentele lor. Ei castiga respect si noi ne mandrim cu talentul lor.

Prins intre doua dealuri, istoria satului Zece Prajini se pierde in negura vremurilor. O bucata de Romanie plina de talente. De pe deal iti dai seama cine a fost in turneu in strainanate. Cei care au fost, si-au ridicat case mari si viu colorate.

In anii '90, lautarii din Zece Prajini au inceput sa iasa din sat si plece peste granita. Peste tot reprezentau Romania si peste tot lumea ramanea fara cuvinte in fata ritmurilor care ieseau din goarnele lor.

Intr-un film facut de nemti, printre cantareti apare si Andrei, un pusti de doar 8 ani. Canta la basul bunicului. Un pusti pentru care muzica era totul. Spre finalul fimului, Andrei are parte de o surpriza: primeste cadou intrumentul mult dorit.

Satul unde muzica se lasa mostenire din generatie in generatie

Andrei a mai crescut, are acum 18 ani, vocea mai groasa, si-a lasat un strop de barba si canta in continuare la acelasi intrument greu de inteles pentru un profan.

Acum Andrei si-a vazut visul cu ochii: canta intr-o formatia mare, cunoscuta: Mahala Rai Banda impreuna cu alti lautari din Clejani. Pe scena, Andrei respecta ritmul invatat acasa.

La orice poarta ai bate in satul Zece Prajini gasesti cel putin un lautar. In unele case, tot neamul canta. Iubesc muzica. Traiesc si se bucura de fiecare sunet scos de intrumentele lor. Invata unul de la altul, totul e dupa ureche.

Langa soba de teracota din bucatarie, copii fura meseria de la bunici. Acesta este secretul satului. De mici sunt invatati sa cante si sa intelega ca muzica e viata lor, daca stiu sa cante, restul nu conteaza.

In Germania, in 9 zile au 10 concerte in mai multe orase. Lumea se aduna ca la urs. Iar sala e in delir. Pe scena canta lautarii veniti din Romania.

Fieful lautarilor din Romania

Ciprian Ivancea canta in fanfara lui Craciun si in alte cateva. Dintr-un an, doar cateva luni sta in sat, in rest e plecat prin strainataturi. Nimeni nu stie sa-ti spuna sigur cate fanfare sunt in Zece Prajini. Lautarii migreaza de la una la alta in functie de cerere si concerte. Mai nou, fanfara lui Craciun a luat numele satului, iar domnul Craciun are acte.

Una dintre cele mai cunoscute fanfare din sat este Ciocarlia. Melodiile lor au fost folosite in cunoscutul film "Borat".

In Zece Prajini, noua generatie se pregateste sa iasa la rampa. Unii dintre ei merg acum la scoli de muzica si vor sa duca aceasta meserie, arta mai departe.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO