Theresa May, acuzată de trădare de susținătorii separării totale a Marii Britanii de UE

×
Codul embed a fost copiat

Impasul negocierilor post BREXIT cu Uniunea Europeană a reactivat tabăra care militează pentru separarea totală a Marii Britanii de blocul comunitar.

În timp ce premierul Theresa May încearcă să-și salveze propriul plan, pe baza căruia negociază cu Bruxelles-ul, apărătorii separării totale au prezentat alternativa lor "de divorț".

Eşecul negocierilor de până acum privind viitorul relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie l-a readus în scenă pe unul dintre actorii principali ai Brexitului. Nigel Farage, fostul lider al Partidului pentru Independenţa Marii Britanii, conduce campania "BREXIT ÎNSEAMNĂ BREXIT" şi o acuză pe Theresa May de trădare.

Nigel Farage, europarlamentar: "Noi am votat să ieşim din Uniunea Europeană şi eu am crezut că politicienii vor face ce trebuie. Dar nu a fost aşa. Ne-am întors şi o să-i obligăm să facă ce trebuie."

Un plan alternativ de "divorţ" este susţinut de David Davis, cel care până nu demult conducea negocierile cu Bruxelles-ul din partea guvernului May. Dar şi de fostul ministru de Externe, Boris Johnson. El a părăsit guvernul tocmai pentru că este nemulţumit de asanumitul "plan Chequers", pe baza căruia premierul May negociază - fără succes până acum - un acord post-Brexit cu Uniunea Europeană.

David Davis, fost negociator britanic: "Există informaţii că mai mulţi membri importanţi ai cabinetului şi-au exprimat dubiile în legătură cu "planul Chequers" şi vor să-l schimbe. Şi par să prefere propunerea mea privind comerţul liber."

În esenţă, susţinătorii separării totale cer ca Londra să aibă propria politica în privinţa comerţului şi, de pe aceste poziţii, să-şi negocieze viitoarele relaţii comerciale cu fiecare ţară europeană în parte. Vreo două mii de oameni au asistat la primul din cele şase mitinguri pro-Brexit plănuite.

În schimb, la Liverpool, câteva mii de oameni au cerut în stradă un nou referendum privind ieşirea din Uniune, îngrijoraţi de riscurile pe care le implică Brexitul.

"Nimeni nu a votat pentru acest haos. Guvernul face stocuri de alimente şi medicamente. E un dezastru."

"Cred că cei care au votat pentru Brexit vor suferi cel mai mult. E vorba de oamenii vulnerabili, sistemul naţional de sănătate va fi afectat, companiile britanice au început deja să se mute în Europa. E finalul Marii Britanii aşa cum o ştim."

Un nou referendum pentru rămânerea în Uniunea Europeană nu este susţinut însă de politicieni, nici măcar de opoziţia laburistă. Dacă este să fie organizat un nou referendum, alegătorii ar trebui să se pronunţe doar în privinţa "naturii" unui viitor acord post-Brexit, susţine opoziţia.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citește și...
Britanicii au ieşi în stradă ca să ceară un al doilea referendum pentru Brexit
Britanicii au ieşi în stradă ca să ceară un al doilea referendum pentru Brexit

Impasul negocierilor cu Uniunea Europeană a reactivat cele două tabere rivale în privinţa Brexitului.

Recomandări
Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a fost scăzută cu 80 cm. Barajul este ridicat pe o veche construcție romană
Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a fost scăzută cu 80 cm. Barajul este ridicat pe o veche construcție romană

Un nou mesaj Ro-Alert, al cincilea, a fost transmis duminică la amiază către localnicii din Roșia Montană. 

Amenzi în valoare de 32.000 de lei și un dosar penal, în urma protestului AUR. Ce infracțiuni au fost comise
Amenzi în valoare de 32.000 de lei și un dosar penal, în urma protestului AUR. Ce infracțiuni au fost comise

Jandarmeria Capitalei a aplicat 7 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 32.000 de lei, în urma protestului care a avut loc duminică în Bucureşti.

LIVE ACUM: Președintele Klaus Iohannis participă la festivitatea de deschidere a anului universitar 2022-2023
LIVE ACUM: Președintele Klaus Iohannis participă la festivitatea de deschidere a anului universitar 2022-2023

Președintele Klaus Iohannis participă la această oră la festivitatea de deschidere a anului universitar 2022-2023, care are loc la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.