Industria modei din UK, în pericol după Brexit. Îngrijorări privind birocrația și taxele


Ultimul update: Duminica 17 Februarie 2019 10:30
Data publicarii: Duminica 17 Februarie 2019 09:29
Categorie: Stiri Brexit

După Paris, Milano şi New York, Londra a devenit pentru câteva zile capitala mondială a modei. Este ultima Săptămână a Modei de la Londra înainte de Brexit şi, deşi ochii sunt aţintiţi asupra hainelor, gândurile se îndreaptă mai ales spre viitorul nesigur

De la preţurile hainelor până la manechine şi un exod de talente, industria britanică are toate motivele să se teamă de Brexit.

Designerul britanic Mark Fast a deschis Săptămâna Modei de la Londra, cu o colecţie de tricotaje menite să pună în valoare siluetă feminină. În privinţa viitorului, Fast a încercat să pară optimist.

Mark Fast: "Vremurile nesigure dau naştere frumuseţii, cred."

Dar, într-o industrie care depinde de comerţul internaţional, planificarea unor lucruri care erau până acum de rutină s-a transformat într-un coşmar logistic.

Katie Spencer, corespondent Sky News: "De la aprovizionarea cu materiale, până la transportul hainelor finisate în magazine, o industrie care valorează 28 de miliarde de lire sterline încearcă să se pregătească fără a şti cum anume va arăta situaţia."

Indiferent ce va aduce viitorul, creatorii de modă britanici cred că cei care vor plăti preţul vor fi, inevitabil, consumatorii.

Caroline Rush, preşedinta Consiliului britanic al Modei: "Deocamdată discuţia se poartă în jurul preţurilor, pentru că acestea se stabilesc acum, dar nu ştim care vor fi taxele vamale la momentul când hainele vor intra în magazine. Industria e îngrijorată de birocraţie, de întârzieri şi impactul taxelor vamale asupra competitivităţii."

Moda britanică depinde de o relaţie bună cu Europa. La Săptămâna Modei de la Londra, 30% dintre modele sunt de obicei din Uniunea Europeană. În toată industria lucrează 10.000 de angajaţi europeni, iar regatul importă din Europa haine şi pantofi în valoare de 10 miliarde de lire anual.

O mulţime de tineri din toată Europa vin să înveţe design la colegul de modă londonez, dar există temeri că Brexitul va izola Londra şi va antrena un exod de talente.

"Probabil că va deveni mai scump, taxele vor creşte şi s-ar putea să fie şi probleme cu viza."

"E superb să vii aici să înveţi, dar să lucrezi, nu ştiu."

"E foarte scump prin comparaţie cu alte oraşe. Chiar şi prietenii mei britanici vor să se mute de exemplu la Berlin."

Dacă în general mediul economic se teme de Brexit, Consiliul britanic al Modei a cerut chiar repetarea referendumului din 2016 prin care s-a decis părăsirea Uniunii Europene.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Iohannis, despre Brexit: ”Lucrurile au devenit mai complicate decât ne aşteptam”
Theresa May nu obține sprijin pentru a încerca să revizuiască acordul de Brexit
VIDEO PROTVPLUS.RO