Masina care "transforma" brazii uscati in bani. Metoda prin care primaria din Galati face profit
Ce se intampla cu pomii de Craciun dupa ce se usuca si trec sarbatorile? Cei mai multi, din pacate, sfarsesc in tomberon.
Si totusi, cei care stiu sa ii refoloseasca au doar de castigat pentru ca ii transforma in ingrasamant pentru plante. Deseurile vegetale trec printr-un intreg proces pentru a se intoarce iar in natura. Iar rezultatul poate fi calculat in bani.
"Prima etapa in procesul de prelucrare a brazilor este aceasta, cand pomii de Craciun sunt pusi in aceasta masinarie pentru tocat", relateaza Marius Grama, corespondent PRO TV.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Ei sunt tocati initial, dupa care sunt asezati in brazde, iar, cu ajutorul masinilor de intors brazde si de udat se macereaza la un interval de 3-4 luni, dupa care el se cerne si devine compost", explica Cerasela Tzocu, inginer statie de sortare.
Tot procesul dureaza o jumatate de an, timp in care materialul trece de mai multe ori printr-un ciclu in care este udat, faramitat si apoi uscat.
Primaria din Galati a cumparat printr-un program european o astfel de linie de prelucrare. Deocamdata, ingrasamantul obtinut nu este vandut, dar aduce economii serioase la bugetul local.
"El, ca si compost, este folosit acolo unde municipalitatea are nevoie de el, pentru completarea sau pentru amenajarea noilor spatii verzi din municipiul Galati", spune Ionut Pucheanu, director statie de sortare
In 2013, in Galati, au fost colectate doua mii de tone de deseuri verzi. 400 de tone sunt deja ingrasamant si sunt gata de livrare. Pe scurt aproape un milion de lei, economie la bugetul local, pentru fertilizarea spatiilor verzi.
La Brasov, autoritatile au stabilit locuri speciale pentru colectarea brazilor uscati. Aici, de ani de zile, sunt folositi pentru alimentarea centralelor termice. Chiar si firmele de salubrizare si-au montat centrale speciale pentru a putea folosi astfel de deseuri.
"Acesti brazi, dupa ce se vor colecta, vor fi tocati intr-un tocator special dupa care se vor valorifica bioenergetic", spune Romeo Coman, sef serviciu la o firma de salubritate.
"Din motive de ecologie sau de economie, numarul brazilor aruncati dupa sarbatori scade an de an. Cu toate acestea cantitatea este destul de mare ca sa incalzeasca birourile firmelor de salubritate toata iarna", relateaza Robert Elekes corespondent PRO TV.
In luna decembrie, politistii au confiscat zeci de mii de brazi taiati ilegal si comercializati fara factura. O parte dintre cei ramasi nevanduti de sarbatori au fost trimisi in tarile care au celebrat, in aceasta saptamana, Craciunul pe rit vechi: Moldova, Ucraina sau Serbia.