Un test de depistare a grupei sangvine, inspirat de "Harry Potter", creat in Australia
Cercetatorii australieni au fabricat, inspirandu-se dintr-o scena din seria de filme "Harry Potter", o hartie speciala pe care grupa sangvina a persoanei testate apare afisata cu ajutorul literelor specifice.
Dupa ce a urmarit adaptarea cinematografica a romanului "Harry Potter si Camera Secretelor", in care, intr-una din scene, o carte se scrie singura sub ochii tanarului ucenic vrajitor, profesorul Wei Shen, de la Monash University din Melbourne (Australia), a avut ideea de a pune la punct o inventie care sa afiseze direct rezultatul unui test efectuat pentru depistarea grupei sangvine.
Este suficient sa se aplice o picatura de sange pe o hartie speciala bioactiva, iar literele A, B sau O apar pentru a indica grupa sangvina, urmate de semnele "+" si "-" care indica factorul Rhésus (Rh).
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
"In film, Harry Potter pune o intrebare unei carti magice, pe care o scrie direct in acea carte, iar raspunsul apare imediat pe hartie. Noi am reusit sa reproducem afisajul acestui tip de raspuns prin testul nostru sangvin", a explicat Wei Shen.
Principiul acestui test este simplu si il reia pe acela aflat la baza testului clasic, punand in contact un esantion sangvin cu anticorpi specifici, dispusi pe foaia de hartie in dreptul literelor "A" si "B" si a semnelor "+" si "-".
Scopul acestei inventii este acela de a prezenta rezultatele cat mai clar si de a evita erorile de interpretare care se pot produce din cauza unui personal medical mai putin experimentat sau in situatii de urgenta, accidente sau pe campul de lupta, cand transfuziile rapide pot deveni indispensabile.
Testele pe hartie bioactiva sunt utilizate pe scara larga in tarile in curs de dezvoltare datorita costurilor lor mici.
Dispozitivul a fost brevetat de Monash University din Australia, iar studiul cercetatorilor australieni a fost publicat in revista stiintifica Angewandte Chemie.