Povestea unei femei afgane care a ales să devină aviator
Din tabăra de refugiați la manșa avionului: povestea tinerei afgane care zboară singură în jurul lumii.
Aparent, viața tinerei Shaesta Waiz părea a fi legată de destinul familiei ei.
Născută într-o tabără de refugiați, care încercau să scape de războiului dintre Afganistan și Uniunea Sovietică, Shaesta Waiz a emigrat în Statele Unite ale Americii în 1987. Deși era departe de țara sa de origine, familia ei nu a abandonat niciodată tradițiile afgane.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totuși, ambiția și curajul fetei au făcut-o să nu se mulțumească cu o viață plină de lipsuri și a ales să își urmeze visul.
Tanara povestește că în copilărie nu se visa aviator, ba chiar s-a temut să zboare. „Nu eram îndeajuns de bogați să zburăm cu avionul. Era ceva în afara posibilităților noastre, ceva de temut”, a povestit fata de 30 de ani pentru CNN.
În timpul adolescenței, tânara s-a văzut nevoită să efectueze nenumărate zboruri între din California și Florida, ceea ce a determinat-o să viseze să devină pilot.
Shaesta mărturisește că familia ei nu a susținut-o, spunându-i că femeile nu voie să piloteze. Mai mult, bunica ei i-a spus că niciun bărbat afgan nu se va însura cu o femeie care zboară. Dar Shaesta nu și-a abandonat visul.
„Pentru că am crescut în Statele Unite, nu m-am simțit niciodată americană. Părinții mei îmi reaminteau că sunt afgană, nu americană. Dar atunci când vorbeam cu verii mei din Afganistan, ei mă considerau americană. Nu știam nici eu cui aparțin”, povestește Shaesta. „Când eram în avion, toată această confuzie dipărea. Avionului nu îi pasă. El răspunde doar abilităților pilotului. În aer, pot să fiu cine vreau eu”, adaugă ea.
Meseria de pilot a purtat-o până în Afganistan unde i-a întâlnit cu președinte și pe primul-ministru, dar și pe membrii familiei ei extinsă. În timpul acestei calătorii, Shaesta a observat cât de ambițioase sunt tinerele afgane, aflând că ele au obligația de-a călători mereu însoțite de un bărbat din familie.
Povestea ei de viață a inspirat-o să înființeze o organizație non-profit, prin intermediul căreia își propune să inspire tinerele să devină aviatori și să se dedice științelor exacte precum tehnologie, inginerie sau matematica. Visul ei este ca într-o zi să poată deschide o școală în Afganistan care să le permită fetelor „să meargă undeva unde să își folosească talentul”.
Pentru Shaesta Waiz meseria sa este mai presus de un loc de muncă, este o pasiune. „Citeam în cărțile de geografie despre țări precum Sri Lanka, India, Grecia și Italia. Pentru mine, erau doar nume într-o carte. Atunci când am stat prima oară într-un avion și acesta a decolat, m-am gândit că poate într-o zi aceste nume vor deveni amintiri”, a mai spus Shaesta Waiz.
Sursa: CNN
Etichete: SUA, pilot, afganistan, avion, aviator, meserie, vise,
Dată publicare:
02-08-2017 14:44