Japonezii au mai "inventat" o tipologie masculina: care sunt semnele dupa care recunosti un "erbivor"
Sunteti "carnivor" sau "erbivor"? Pare o intrebarea normala, referitoare la alimentatie. Insa pentru japonezi a capatat un cu totul alt sens. Iata de ce!
Termenul "erbivor" (n.r. soushoku danshi - barbat care mananca iarba, in japoneza) a capatat in Japonia un cu totul alt sens. De azi, la figurat, descrie un barbat heterosexual care nu se implica in relatii de natura fizica cu o femeie si nici nu se grabeste sa-si intemeieze o familie. Considerat deseori asexuat, "erbivorul" nu este interesat sa stabileasca niciun fel de legatura cu femei din afara familiei.
Termenul ii apartine unui editorialist din Japonia, Maki Fukasawa, care l-a folosit pentru prima data in 2006. Noua ani mai tarziu, numarul "erbivorilor" din Japonia pare sa fi atins un record alarmant, potrivit unui nou studiu. Totul din cauza... economiei, se pare.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Asociatia de Planning Familial din Japonia a intervievat nu mai putin de 3.000 de barbati si femei in legatura cu viata lor sexuala. Studiul a scos la iveala ca 50% dintre persoanele care au participat la studiu nu au intretinut relatii sexuale in luna care a precedat interviul. Iar 48.3% dintre barbatii care au participat la studiu nu fusesera cu o femeie in luna respectiva. O crestere cu 5% fata de 2012.
Cel mai surprinzator insa este faptul ca 20% dintre barbatii cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani au prezentat un interes foarte scazut pentru viata sexuala.
Subiectul, dar si implicatiile acestuia nu este discutat pentru prima oara in presa din intreaga lume. New York Times scria la un moment dat despre scaderea alarmanta a natalitatii la niponi. Si nu mai e nicio indoiala ca situatia este disperata. Atat de disperata incat solutii absurde au fost propuse fara frica unor ironii.
De exemplu, acum doi ani, analistul economic Morinaga Takuro a sugerat o taxa pe frumusete pentru barbatii aratosi. Masura ar fi deschis terenul "de joaca" pentru barbatul "otaku" - termenul japonez pentru "tocilar" - care, spune Takuro, s-ar indragosti mai degraba de "femei animate 2D" decat de "femei umane".
Idea lui Takuro este, bineinteles, un cosmar administrativ, insa nici nu a surprins miezul problemei care, in Japonia, nu reprezinta cu "decalaj romantic", ci mai degraba unul "de venit".
Virilitatea si succesul sunt interconectate in Japonia moderna, unde omul de afaceri implinit sexual este descris drept "carnivor" - "nikushoku danshi". Poarta cravata, are un venit generos si este considerat mai atragator decat barbatul care sta acasa si bate recorduri la jocuri pe calculator in pantaloni sport si hanorac. Iar numarul "carnivorilor" a scazut dramatic de la declinul economic al Japoniei, la inceputul anilor '90, sustine cercetatoarea Angelika Koch, specializata in cultura japoneza, la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.
"Media japoneza a tot relatat in ultimii zece ani despre asa-zisii 'baieti erbivori': barbati tineri care nu sunt interesati de cariere in corporatii, relatii si sex. Aceste schimburi de valori in randul populatiei tinere reprezinta opusul viziunii traditionale asupra barbatului japonez, 'salariatul': corporatistul in costum si la cravata, care isi dedica viata unei companii si este cel care pune painea pe masa, barbatul activ sexual, care isi petrece serile in cluburi si baruri, cu prietenii", a spus Koch.
Sa ne concentram numai pe identitatea masculina este insa o greseala, sustine Koch, care spune ca nu numai barbatii japonezi sunt cei care "se indeparteaza de ideea de relatie si rolurile traditionale pe care le presupune". In 2005, numai 18% dintre femeile cu varste cuprinse intre 35 si 39 de ani erau casatorite. Iar casniciile din care lipseste intimitatea dupa nasterea primului copil sunt un lucru comun si impartit egal intre sexe in Japonia.