Infernul lui Hades, descoperit intr-o pestera din Grecia. Ce spun arheologii
O descoperire demna de legendele Olimpului i-a cucerit pe arheologi. In timpul unor sapaturi, ei au dat de urma unei lumi subterane neobisnuite. Multi cred ca aceasta grota ar sta la bazele "imparatiei lui Hades".
Cu vedere spre o zona linistita dintr-un golf grecesc, pestera Alepotrypa contine ramasitele unui sat din Epoca de Piatra, morminte, un lac si un amfiteatru - o camera unde se desfasurau ritualuri cu mai mult de 5.000 de ani in urma.
"Ceea ce vedem acolo, aproape ca nu poate fi descris. Nu exista niciun alt sit neolitic asemanator in Europa si, cu siguranta, niciunul care sa adaposteasca atat de multe morminte", a spus arheologul Anastasia Papathanasiou, de la Ministerul grec al Culturii.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Pana in prezent, echipa de arheologi care exploreaza situl a descoperit aproximativ 160 de morminte in interiorul pesterii, dintr-o perioada cuprinsa intre anii 5000 si 3200 i.Hr., epoca in care agricultura se raspandea in Europa.
Vietile acestor fermieri, care i-au condus pe arheologi in interiorul si in afara pesterii, aflata in Peninsula Mani, din sudul Greciei, ofera noi perspective asupra inceputurilor civilizatiei in Europa.
"Ei locuiau intr-un sat din afara pesterii. Si unii dintre ei au ramas izolati in interior, atunci cand intrarea s-a prabusit. Este destul de intuneric in interior, dar starea de conservare este excelenta", a declarat Mike Galaty, arheolog la Millsaps College, Mississippi.
In interior, pestera este acoperita cu un strat gros de cenusa, provenit de la ritualurile care s-ar fi produs acolo.
"Noi nu stim suficient despre ritualurile care se desfasurau in pestera, dar acestea includeau si sacrificii de animale, care erau arse. Focuri de mari proportii s-ar fi produs in interiorul pesterii", a spus Galaty.
Notiunea antica de Infern, o lume sumbra si incetosata pentru cei morti, lumea lui Hades, s-ar putea sa-si aiba originile in ritualurile pesterii din Alepotrypa, sugereaza Papathanasiou.