"Este fara precedent": Boala misterioasa care face corpul sa se dezintegreze
O boala care afecteaza stelele de mare se raspandeste cu o viteza ingrijoratoare pe coasta de vest a Americii de Nord. Aceasta a facut deja ravagii din Canada pana in Mexic.
Primul semn ca stelele de mare sunt lovite de boala necrutatoare este atunci cand nevertebratele isi impreuneaza bratele, ca intr-o imbratisare, potrivit oregonstate.edu.
Pe pielea lor apar initial leziuni albicioase, care se transforma in gauri, iar stelele ajung sa se dezintegreze. Uneori, acestea isi rup propriile picioare in incercarea de a stopa infectia, ca intr-un scenariu horror.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
In aprilie, cercetatorii de la Universitatea din Oregon estimau ca doar 1% din populatia de stele de mare din apele statului erau afectate, pentru ca in mai procentul sa creasca alarmant, pana la 30-50%. Cel mai grav au fost afectate stelele de mare de culoare rosie, iar specialistii se asteapta ca specia sa dispara. Alte noua tipuri sunt, insa, afectate intr-un procent mai mic sau mai mare.
"Este fara precedent", spune profesorul universitar Bruce Menge. "Nu am mai vazut ceva de o asemenea magnitudine. Nu avem idee care este cauza epidemiei, cat de extinse sunt efectele sau cat timp va dura", a adaugat acesta.
"Stelele de mare cel mai profund afectate s-au dovedit a fi cele in principal pradatoare, care influenteaza diversitatea zonei", atrage atentia Menge. Un numar insuficient de stele ar putea avea consecinte dezastruoase. De exemplu, unele stele de mare se hranesc cu echinoide (cum ar fi aricii de mare) care ar devasta algele si alte plante marine daca s-ar inmulti necontrolat. Iar aceste plante sustin la randul lor colonii intregi de pesti, asadar, efectele ar merge si mai departe in lantul trofic.
Sindromul a mai fost observat si in trecut, insa nu la o asemenea magnitudine. Cercetatorii nu ii cunosc exact cauza, dar se pare ca stresul provocat de mediul inconjurator le face pe nevertebrate mai sensibile in fata bolilor.
Foto: Oregon State University, University of California Santa Cruz