Descoperire fara precedent la cel mai mare mormant din Grecia. Arheologii ar putea gasi raspuns unei intrebari de mii de ani
“Un monument funerar fara precedent” este descrierea pe care a atribuit-o ministrul Culturii din Grecia, Contanstinos Tasoulas, celei mai recente descoperiri facute de o echipa de arheologi.
“Intreaga lume priveste cu admiratie acest lucru”, a mai adaugat Contanstinos Tasoulas, referindu-se la arhitrava mormantului de la Amphipolis, din Grecia, un element de constructie care reprezinta partea de deasupra coloanelor sau arcadelor din arhitectura clasica, relateaza Greece.greekreporter.com .
Aceasta descoperire este cu atat mai interesanta cu cat arheologii lucreaza in mod constant la aflarea apartinatorului acestui mormant. In timp ce speculatiile sunt din ce in ce mai multe, raspunsul corect pare sa fie greu de gasit. Printre cele mai recente descoperiri, doua statui din marmura, reprezentand figuri feminine, sugereaza ca mormantul ar fi al Olympiei, mama lui Alexandru cel Mare.
Ajuns la fata locului, ministrul Culturii din Grecia a fost insotit de coordonatoarea proiectului arheologic, Katerina Peristeri, Secretar General al Culturii, Lina Mendoni, ofiterul de presa al sitului, Anna Panagiotarea, dar si de un alt ministru de Interne din Grecia.
Printre prioritatile punctate de ministrul Culturii se afla o buna prezervare a locului, precum si continuarea intregului proiect arheologic.
Cercetatorii vor avea acum datoria de a studia insemnele arhitravei cu laserul, astfel incat sa obtina, posibil, mai multe informatii cu privire la apartinatorul mormantului. La prima vedere, insemnele reprezinta figurinele unor femei, la fel ca si in cazul statuilor de marmura gasite in trecut, fapt ce ar putea accentua teoria potrivit careia ar putea fi vorba despre o femeie care a fost inmormantata in acest loc.
Aflat la aproximativ 600 de kilometri de nordul Atenei si la numai 65 de kilometri de orasul Thesaaloniki, se crede ca acest sit arheologic este cel mai mare mormant descoperit vreodata in Grecia.
Datand din anii 325-300 I.Hr., de la sfarsitul perioadei lui Alexandru cel Mare, complexul a fost distrus in timpul cuceririlor romane.
Sursa: Greece.greekreporter.com, Grind TV
Etichete: grecia, descoperire, mormânt, arheologi, sit arheologic,
Dată publicare:
23-11-2014 13:46