Cosmarul unui francez. O companie aeriana si una de tren au refuzat sa-l ajute pentru ca e prea gras
Cosmarul unui tanar francez obez, pe care o campanie aeriana si un pachebot au refuzat sa il transporte din Statele Unite catre Europa, a continuat marti la Londra, unde Eurostar i-a interzis accesul in trenurile catre Franta, relateaza AFP.
Kevin Chenais, in varsta de 22 de ani, care cantareste 230 de kilograme, a ajuns marti dimineata la Londra impreuna cu parintii, de la New York, la bordul unui avion apartinand companiei Virgin Atlantic.
Tanarul era blocat impreuna cu parintii in Statele Unite de la sfarsitul lui octombrie, din cauza refuzului companiei British Airways de a-l transporta, din motive de "securitate".
Suferind de o dereglare hormonala, el este tratat de mai multi ani de Mayo Clinic, cu sediul principal la Rochester (Minnesota, nord). El se deplaseaza cu ajutorul unui scaun cu rotile cu motor si are nevoie aproape in mod permanent de oxigen si sa fie supravegheat medical.
Insa in timp ce se pregatea, la Gara St Pancras, la Londra, sa urce la bordul unui tren pentru a reveni la Paris, compania Eurostar a refuzat sa il accepte, invocand motive de securitate legate de regulile de evacuare in tunelul de sub Canalul Manecii.
"Greutatea sa nu ne permite sa ne asumam responsabilitatea persoanei in cauza, nu vom putea sa il purtam si sa-l evacuam" in cazul unui incident, a declarat o purtatoare de cuvant a companiei pentru AFP.
Ea a precizat ca Eurostar dispune de doua locuri pentru persoane cu mobilitate redusa, care sa poata fi evacuate de personal in cazul unui incident, recunoscand totodata ca nu exista o limita de greutate definita.
Tanarul, care este asistat de Consulatul Frantei la Londra, se afla marti seara la hotel, in asteptarea altei solutii pentru a se putea intoarce la domiciliu, la Ferney-Voltaire, la frontiera cu Elvetia.
"I-am contactat pe partenerii nostri (...), exista solutiile feriboturilor, taxiurilor si altele", a declarat o purtatoare de cuvant Eurostar, fara sa ofere alte precizari.
La sosirea la Londra, marti dimineata, tanarul a declarat pentru AFP ca a fost supus unei adevarate incercari in timpul calatoriei cu avionul. "Teribil, teribil, teribil. Zborul a fost foarte dur", a spus el.
"Aeroportul (JFK de New York) a fost foarte dur cu mine, am fost nevoit sa merg o distanta lunga, in fine, pentru mine este mult, de peste zece metri", a povestit el.
"Nu ma opream din plans in timpul zborului. Am probleme foarte mari cu pielea de pe partea din spate a coapselor", a marturisit tanarul.
El a precizat ca a calatorit in mod gratuit, la clasa economic, cu Virgin Atlantic. "Este foarte frumos din partea lor", a comentat tanarul, care s-a declarat "in continuare foarte furios ca British Airways a refuzat sa(-l) ia" la bordul avioanelor sale.
British Airways, care a asigurat transportul familiei in Statele Unite, in mai 2012, a explicat ca depune "eforturi pentru gasirea unei solutii" la revenire. "Din nefericire, s-a dovedit imposibil sa primim pasagerul in securitate deplina", a anuntat un purtator de cuvant.
Compania maritima a pachebotului Queen Mary, care asigura legatura New York-Southampton (sudul Angliei), a refuzat, de asemenea, sa il primeasca, invocand "motive de securitate medicala", potrivit tatalui tanarului.
Familia a anuntat ca abia asteapta sa ajunga acasa. "Voiam sa ajungem de Craciun, pentru ca ne asteapta fiica noastra si toata familia, cumnatul, cumnata, toti prietenii", a declarat pentru AFP mama lui Kevin, Christina, in fata terminalului Eurostar.