"Calamarul colosal", unul dintre cei mai infricosatori predatori ai oceanelor. Monstrul marin care poate ataca si un casalot
VIDEO. In urma cu cativa ani, un "calamar colosal" a fost prins in apele din Antarctica, fiind primul exemplar din specia "Mesonychoteuthis hamiltoni" care a ajuns intact in mainile biologilor.
FOTO: Calamarul colosal din imagine a fost prins in 2007, in Marea Ross, in apropierea Antarcticii. Creatura avea 10 metri lungime si cantarea 450 de kilograme - cu 150 de kg mai mult decat orice alt specimen descoperit pana atunci.
"Tot ce stiam pana acum despre acest animal era ca traieste in adancurile abisale ale Antarcticii", a declarat pentru BBC News dr. Steve O'Shea, expert in cercetarea calamarilor din Noua Zeelanda, in cadrul universitatii Auckland.
"Acum stim ca aceasta specie se misca exact pe sub suprafata apelor si reuseste sa atinga niste dimensiuni considerabile", a mai spus expertul.
Balena cu doua capete, esuata pe o plaja din Mexic
"Mesonychoteuthis hamiltoni" a fost identificata pentru prima data in 1925, dupa ce doua tentacule au fost descoperite in stomacul unui casalot.
Pana acum cativa ani, au fost gasite doar 6 specimene ale acestui tip de calamar: 5 dintre ele se aflau in stomacul casalotilor, iar a 6-a a fost prinsa intr-un navod la o adancime de aproximativ 2.200 de metri. "S-a stiut de aceasta specie din 1925, insa nimeni nu i-a acordat prea multa atentie. Acum putem afirma ca marimea sa o intrece pe cea a 'calamarului gigant'. Calamarul gigant nu mai este cel mai mare din aceste ape. Acum avem ceva care este si mai mare."
Acest calamar are unul dintre cele mai mari ciocuri cunoscute pana acum si, de asemenea, are un fel de carlig rotativ, unic la speciile marine, la capatul tentaculelor. Aceasta combinatie ii permite sa atace pestii mari sau chiar casalotii. "Cand era in viata, probabil ca era cel mai infricosator predator din ocean. Pur si simplu nu avea echivalent in acele ape." spune dr. O'Shea, a carui munca a fost sprijinita de Discovery Channel.
Specimenul care a fost prins in Marea Ross (Oceanul Antarctic) are o mantie care, desfasurata, atingea 2,5 metri - in conditiile in care specimenul nu ajunsese complet la maturitate. Spre comparatie, un calamar gigant are o mantie de 2,2 metri, iar acest colos putea atinge la maturitate pana la 4 metri.
FOTO AICI cu acest "calamar colosal".
Sursa: BBC NEWS
Etichete: monstru, calamar, caracatiță, gigant, calmar,
Dată publicare:
04-05-2014 10:34