Sfaturi pentru cumparaturile online din China sau America. Sunt mai ieftine sau e o idee falsa?

Ultima actualizare: 30-08-2014 07:14

Toti avem un prieten in "Vest", care, de fiecare data cand vine in tara, trebuie sa care o tona de lucruri care acolo sunt mai ieftine. Dar chiar sunt mai ieftine sau e pur si simplu o idee falsa cu care am ramas de pe vremuri?

In primul rand, daca vreti sa cumparati online dintr-o tara a Uniunii Europene nu exista taxe vamale. Veti avea de platit insa transportul, asa incat e bine sa va faceti un calcul daca nu cumva, desi produsul pare mai scump la noi, de fapt iesiti mai ieftin scutind costurile de livrare. Ganditi-va insa si ca in Marea Britanie jucariile pentru cei mici ajung si la jumatate de pret fata de magazinele online de la noi. Iar hainele si electronicele comandate pe net in alte tari europene pot costa cu o treime mai putin fata de cele comandate in tara.

Lucrurile nu sunt asa de simple daca veti cumpara online produse din afara UE, adica din Statele Unite sau chiar de la sursa, adica din China. Nu va costa mai multe clickuri sa luati din China sau din America decat din Romania, iar produsele pot ajunge si la un sfert din pretul de la magazinele online de la noi. Aveti nevoie insa de mai multe clickuri dupa aceea, pentru ca produsele sa va si ajunga in Romania

Sa luam de exemplu site-ul Amazon.com, cel mai mare magazin online din lume. Dupa ce adaugam un produs in cosul nostru, vom descoperi ca apar cateva probleme. Mai exact, unele produse nu pot fi livrate. Pentru a rezolva problema asta, ii "spunem" lui Amazon ca avem o adresa din SUA. Solutia este un site care pune la dispozitia utilizatorilor trei depozite, doua in SUA si unul in Austria. In mod obisnuit, site-ul nu taxeaza pe abonament, ci pe colet. Din momentul in care iti faci un cont gratuit la ei, capeti trei adrese postale la care sa ti se livreze produsele.

Mi-am facut o adresa in California, una in Oregon si alta in Austria. De ce Oregon? Pentru ca acest stat american nu percepe taxe de vanzare, iar atunci cand voi cumpara ceva din SUA si voi cere sa fie livrat aici, nu voi mai plati si respectivele taxe. Mai departe, site-ul primeste coletele mele, le pune pe un raft, iar de acolo vor trebui trimise cumva pe adresa mea in Romania. Pentru asta pot apela la un serviciu postal. Pot sa cer livrarea acasa, printr-o firma de curierat, care va plati la vama taxele pentru mine sau poti sa imi ridic coletul de la posta si sa platesc eu vama acolo.

Vestea buna este ca pentru telefoane sau calculatoare nu exista taxa vamala. Chiar si asa, voi avea insa de platit TVA-ul. Pentru alte produse aduse din America exista si taxe vamale. Pentru casti, de exemplu, taxa este de 2%, pentru ochelari de 2,9%.

Trebuie sa tineti cont si de faptul ca produsele nu or sa va ajunga la fel de repede ca in cazul in care le-ati comanda in tara. Daca vreti sa ii comandati cuiva un cadou din State sau din China, planuiti din timp, fiindca pe langa termenul de livrare pot aparea si complicatii.

Complicatiile nu sunt insa online, ci offline, adica atunci cand produsele ajung in vama - adica la oficiul postal. Coletul trebuie sa fie insotit de documente care sa spuna clar ce e inauntru, pentru ca Posta sa stie precis ce taxe aplica. Iar daca cumva coletul vine din China, s-ar putea sa apara niste probleme de traducere. De aceea pentru multi e mai simplu sa scape de toate aceste complicatii platind ceva mai mult la un magazin din tara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO