BACALAUREAT 2013. Pricopie: Modificarile de la BAC, in dezbatere publica dupa sesiunea din iunie
Dezbaterea publica privind bacalaureatul din 2014, la care nu pot fi schimbari semnificative, dar mai ales referitoare la cel din 2016, cand Legea educatiei obliga la modificari, va incepe dupa incheierea sesiunii din iunie a acestui examen.
"Vom incepe o dezbatere publica, mai intai la nivel profesorilor si pedagogilor, si apoi la nivelul spatiului public, pentru ca in final, in septembrie, sa decidem cel putin pentru 2014 ce avem de facut in legatura cu bacalaureatul, desi, repet, nu avem dreptul sa facem schimbari semnificative pentru sesiunea viitoare. Trebuie sa incercam sa privim intr-un mod serios catre viitor, momentul 2016 fiind un moment obligatoriu asupra caruia sa meditam, pentru ca legislatia prevede acest lucru", a spus Pricopie, dupa o intrevedere de doua ore cu grupul parlamentar PSD din Senat.
In privinta modificarilor concrete ce ar putea aparea, ministrul Educatiei a spus ca trebuie asteptate mai intai rezultatele de anul acesta, iar apoi vor trebui gandite schimbarile pentru 2014, care, oricum, nu vor fi "de fond".
"Imediat ce se va termina bacalaureanul din 2013, incepem dezbaterea ampla despre cum trebuie sa fie bacalaureatul din 2016. Probabil ca vom discuta inclusiv despre bacalaureatul profesional, care trebuie sa faca parte din dezbaterea mai larga privind bacalaureatul din 2016", a adaugat Pricopie.
Totodata, Remus Pricopie a tinut sa precizeze ca o formula de bacalaureat nu trebuie sa se faca in functie de ministrul sau de Guvernul de la momentul respectiv.
"Trebuie sa fie o formula de bacalaureat care sa nu aiba legatura cu ministrul Educatiei sau cu Guvernul de azi, trebuie sa fie o formula de bacalaureat care sa aiba legatura cu scoala romaneasca si nu sa se schimbe odata cu ministrul sau Guvernul", a subliniat el.
Intrebat ce procent de promovabilitate la bacalaureatul din 2013 l-ar multumi, ministrul a evitat un raspuns transant si a precizat ca isi va exprima un punct de vedere dupa ce vor fi afisate rezultatele din sesiunea din vara.
"Haideti sa vedem care este nivelul de pregatire al elevilor anul acesta, daca inregistram un progres, daca nu inregistram un progres, sa analizam de ce nu am realizat un progres. Haideti sa vedem mai intai rezultatele finale. In plus, discutia este mult mai larga. Astazi (luni - n.r.) de dimineata, m-am uitat din nou, probabil, pentru a mia oara, pe distributia cifrelor (note - n.r.) pe diferite discipline. Exista diferente foarte mari, de pilda, intre istorie si matematica, la distributia statistica a notelor. (...) Avem noi formula de evaluare corecta in raport cu ceea ce se face la clasa? Repet, discutia este foarte tehnica, pe de o parte te gandesti la ce nivel de pregatire are elevul, pe de alta te gandesti daca evaluarea, examinarea este corespunzatoare cu ceea ce a facut elevul la clasa", a explicat ministrul Educatiei, subliniind faptul ca, in aceste conditii, dezbaterea publica trebuie sa inceapa cu profesorii si pedagogii.
Potrivit Legii educatiei, adoptata in mandatul de ministru al lui Daniel Funeriu, bacalaureatul diferentiat ar urma sa intre in vigoare din 2016, adica incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul solar 2012-2013.
Bacalaureatul 2013 a inceput luni cu proba orala la limba romana, iar ultima proba este programata in 5 iulie.
Anul acesta, la examen s-au inscris 187.898 de candidati, dintre care 147.830 din promotia actuala, in scadere fata de ultimii ani.
In 2011, cand a inceput sa se ia masura supravegherii video la bacalaureat, promovabilitatea in prima sesiune a fost de 44,47 la suta la nivel national, inaintea solutionarii contestatiilor, pentru ca in 2012 sa scada la 43,04 la suta, in aceleasi conditii de supraveghere contra fraudei.