BACALAUREAT 2013. Toate informatiile despre prima sesiune a examenului de BACALAUREAT 2013

bacalaureat - 5

Luni, 10 iunie, incep primele probe de evaluare a competentelor din cadrul examenului de bacalaureat

Prima sesiune a examenului national de bacalaureat 2013 incepe luni, 10 iunie, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana (proba A).

Proba se va desfasura in intervalul 10 - 12 iunie si va fi urmata de evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B) - croata, maghiara, germana, sarba, slovaca, turca si ucraineana -, programata intre 12 si 14 iunie 2013.

Pentru sustinerea examenului national de bacalaureat in sesiunea iunie - iulie 2013 s-au inscris 187.898 elevi, repartizati in 585 de centre de examen.

Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna, au fost elaborate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE). Subiectele cuprind texte literare si non-literare, functionale si non-functionale, precum si itemi corespunzatori descriptorilor de competente din programele pentru bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.

Citește și
Scoala
BACALAUREAT 2013. Subiectele la ROMANA - proba orala la BAC 2013
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Atat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana/ limba materna, cat si la proba orala de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata in liceu, candidatii intra in sala de examen in ordinea afisata, respectandu-se criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa.

Este strict interzis accesul candidatilor cu orice tip de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele in cauza au fost folosite sau nu.

Ca pocedura, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, fiecarui candidat i se acorda cate 15 minute pentru pregatirea raspunsurilor, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, cate 10 - 15 minute.

Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national, disponibila pe www.subiecte2013.edu.ro.

Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori, in conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsa in procedurile elaborate si transmise de CNEE.

Suplimentul descriptiv al certificatului de competenta contine descrierea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna ale candidatului si se va completa in conformitate cu nivelul acordat candidatului.

Un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova examenul de bacalaureat!

Presa are acces in unitatile de invatamant liceal care organizeaza probe de evaluare a competentelor lingvistice si digitale sau in centrele de examen numai cu avizul presedintelui comisiei si insotita de un membru al comisiei, exclusiv inainte de inceperea sau dupa incheierea probelor.

Pentru realizarea materialelor specifice (inregistrari/fotografii/preluari de imagine) este necesar acceptul persoanelor care apar in materialele respective.

Mai jos puteti vedea un tabel cu situatia din ultimii 9 ani privind numarul elevilor inscrisi la examenul de bacalaureat, a celor prezenti si a celor care au promovat.

Citeste si:

Cum poti sa castigi cateva mii de euro dintr-un site

Care vor fi cele mai competitive orase ale lumii in urmatorul deceniu. Topul se schimba spectaculos

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
BACALAUREAT 2013. Vestea proasta pentru elevii care vor da luni oralul la romana la BAC 2013
BACALAUREAT 2013. Vestea proasta pentru elevii care vor da luni oralul la romana la BAC 2013

BACALAUREAT 2013 nu incepe tocmai bine pentru multi elevi din Romania. La proba orala de romana acestia vor trebui sa se lupte nu numai cu emotiile, dar si cu ploile.

BACALAUREAT 2013. Subiectele la ROMANA - proba orala la BAC 2013
BACALAUREAT 2013. Subiectele la ROMANA - proba orala la BAC 2013

Peste 200.000 de elevi participa de luni, 10 iunie, la BACALAUREAT 2013.

BACALAUREAT 2013. Fituici pentru BAC 2013. Afacerea controversata aparuta pe net in ultimele zile
BACALAUREAT 2013. Fituici pentru BAC 2013. Afacerea controversata aparuta pe net in ultimele zile

BACALAUREAT 2013 se apropie, iar elevii simt cum timpul este tot mai putin si incearca sa acumuleze pe ultima suta de metri tot ce au amanat sa invete in ultimul an.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.