BACALAUREAT 2013. Mircea, dupa oralul la romana: "Cred ca la majoritatea elevilor li s-a parut usor"
Pentru aproape 188.000 de absolventi de liceu, luni a inceput bacalaureatul. Dupa doi ani de rezultate dezastruoase, rata de inscriere este in prezent cea mai scazuta din ultimul deceniu.
Doar 75% dintre cei care au terminat clasa a XII-a s-au mai incumetat sa se inscrie la examenul maturitatii.
Ceilalti sunt constienti ca nu au absolut nicio sansa. In ceea ce-i priveste pe tinerii respinsi in sesiunile anterioare, doar o treime mai spera sa obtina diploma.
Desi spune ca s-a pregatit temeinic, Patricia n-a pus geana pe geana.
A ajuns printre primii la proba orala de limba romana, de la ''Liceul Jean Monnet'': ''Am luat experimentat, mi-a picat un text publicistic."
Nici Radu n-a avut probleme. Tanarul vrea o cariera in sociologie, dar n-a neglijat nici celelalte materii: ''Mi s-a parut foarte usor. Nu aveai multe de invatat, doar sa recunosti stilurile."
Ca sa poata sa plece la Universitatea din Copenhaga unde a fost deja admis, Romario trebuie sa obtina cel putin media 8. Tanarul e convins insa ca pe diploma lui va scrie macar 9.
"Daca termini un liceu, consider ca e vital sa stii sa citesti un text, macar asa, de bun simt si sa raspunzi la intrebari pe baza lui", crede Romario.
Cu ochelarii atarnand neglijent la blugi, un tricou decoltat, bratara cu tinte si lant la gat, Mircea din Timisoara ne-a demonstrat ca este preocupat de moda.
Cat despre testarea de luni: "Cred ca la majoritatea elevilor li s-a parut o proba foarte usoara. Mai greu este la scris."
Aparentele nu pot insa masca o situatie fara precedent. 2013 este anul cu cei mai putini elevi incrisi la examen.
Iata cum la Brasov, de exemplu, din 4.500 de elevi care ar fi trebuit sa dea anul acesta bacalaureatul, au riscat doar 2.800 .
Dar nici curajosii n-au dormit cu manualele sub perna.
Pentru proba de luni, reprezentantii Ministerului Educatiei au formulat cate 75 de variante de subiecte pentru fiecare centru in parte.
Pentru prima data, elevii care au terminat un profil real sau tehnologic au avut subiecte diferite fata de cei care au facut uman sau pedagogic. In sensul ca sunt mai usoare.
Nici aceasta schimbare nu le da oficialilor sperante ca situatia se va redresa.
"-La ce rezultate va asteptati de la bac-ul acesta?
-Nu cred ca e corect sa incercam sa facem licitatii", a declarat ministrul Remus Pricopie.
La aceasta sesiune s-au inscris 148.000 de elevi dintre cei care au absolvit clasa a XII-a si inca 40.000 de restantieri din anii trecuti.
Ministrul Educatiei nu da prognosticuri, desi concurentii par increzatori.
Abia pe 12 iulie vom putea face o radiografie clara a modului cum elevii au inteles semnalul de alarma primit inca din 2010, cand camerele video au introdus in licee examenul modern, transparent si pentru unii suparator de corect.
Atunci vom avea rezultatele finale si de fapt sunt numai doua variante.
Fie se mentine scaderea progresiva a performantei, la care suntem martori din 2004, cand 88% dintre candidati au reusit si pana anul trecut procentul abia a atins doar 44%.
Varianta a doua: oficialii din Ministerul Educatiei sa anunte cifre de promovare in crestere.
Este scenariul ideal si pentru tineri si pentru parinti si pentru oficiali, care e clar ca nu au nicio strategie de absorbtie pentru viitorii respinsi.
Asadar, baza ramane tot tenacitatea absolventilor. Veti vedea ca sunt si exemple in care elevi de 17 ani au inteles ca examenul chiar e o proba de maturitate si au cele mai mari asteptari de la ei insisi.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, elevi, limba romana, proba orala,
Dată publicare:
10-06-2013 18:54