Bacalaureat 2013. Exemplele celor care au picat in anii trecuti si au ales sa mearga la postliceale
Avem peste 150 de mii de tineri fara bacalaureat si de sapte ori mai putine locuri la scolile care ar putea sa le asigure o calificare.
Este situatia dramatica a celor care au picat examenul maturitatii in ultimii doi ani. Fara o meserie, nu-si pot gasi de lucru, iar ministerul nu are o strategie pentru ei. Ii indeamna sa invete si sa-si ia bacalaureatul.
Cea mai buna solutie pentru absolventii fara bac o reprezinta scolile postliceale, unde tinerii sunt primiti chiar daca au picat bacalaureatul. Iata un exemplu: scoala sanitara Fundeni. Alin a terminat un liceu tehnic acum 2 ani si nu a luat bacalaureatul. S-a inscris la aceasta scoala pentru ca vrea sa devina asistent medical.
Cu diploma pe care o va obtine la finalul celor 3 ani de studiu se poate angaja oriunde in Uniunea Europeana. Trebuie doar sa-si ia un certificat de conformitate de la ministerul sanatatii.
''Ei vor obtine o diploma cu care se pot angaja, pot pleca in strainatate si pot avea sansa unui viitor bun'', crede Elena Iancu- director andjunct Scoala Posliceala Sanitara Fundeni.
''A fost greu bacul, nu l-am luat, dar imi place sa ajut oamenii, de asta am venit aici. O sa incerc sa mai dau BAC-ul'', spune si Alin.
Aceeasi incercare ar putea sa o mai faca alti 150 de mii de tineri, care nu au luat examenul de bac in ultimii 2 ani. Cine nu trece sau renunta definitiv la bacalaureat poate opta pentru scolile postliceale, care au in total 22.806 locuri disponibile, insuficiente pentru candidati.
Tocmai de aceea, parintii si profesorii cred ca ar trebui suplimentate locurile, mai ales ca numarul somerilor de pana in 25 de ani se apropie de 100 de mii.
Tinerii care nu vor sa ajunga in aceasta situatie, fara diploma de bac si fara o meserie, pot opta din clasa a 9-a pentru invatamintul profesional.
In incercarea de a-i indruma pe elevi pe un drum cat mai bun, dascalii le recomanda celor care nu-si doresc studii inalte sa invete o meserie. La colegiul tehnic Dimitrie Leonida din Bucuresti la anul se va forma spre exemplu o clasa noua pentru specializarea sudor.
Cei 25 de elevi vor face stagiul de practica la RATB si vor primi burse de 200 de lei pe luna. In 2 ani se vor putea angaja ca sudori. Dinu este hotarat sa faca aceasta specializare.
''Vreau sa invat o meserie ca sa ma pot angaja mai repede'', spune un tanar.
Problema este ca la nivelul national, sunt doar 26 de mii de locuri in invatamanul profesional, pentru cei care au terminat clasa a 9a.
Domeniile care ar avea nevoie de specialisti sunt industria, turismul, comertul si mediul, iar cele mai ravnite specializari sunt bucatar, ospatar, electrician, mecanic auto si frizer.