BACALAUREAT 2013. Laurentiu, dupa prima proba orala: "Nici eu nu prea invat... decat sa trec clasa"
Examenele orale nu sunt dificile pentru tinerii care dau bacalaureatul. Indiferent de calficativul obtinut, toti merg mai departe, la probele scrise.
Chiar si cei care n-au vorbit prea mult in fata comisiei au plecat acasa cu un "mediu", echivalentul notei 6.
Din peste 100 de mii de absolventi, care au dat proba de limba romana, 6 au fost eliminati, pentru ca au intrat in sala cu telefonul mobil.
Desi la nivel national media arata ca 25% dintre tinerii care au terminat acum liceul nu s-au inscris la bacalaureat, sunt scoli unde raportul e dramatic: 80% dintre absolventi nu se prezinta la examen.
La grupul scolar industrial RATB, din cei 100 de absolventi, doar 22 s-au inscris pentru bacalaureatul din aceasta sesiune.
Ceilalti au promis ca in vara aceasta se apuca de invatat si isi vor incerca norocul la toamna.
Laurentiu recunoaste ca nu prea ii place cartea. Spera ca se va angaja cu atestatul de mecanic, pe care il va primi la terminarea liceului.
''Nici eu nu prea invat...decat sa trec clasa. O sa lucrez intr-un service auto ...'', spune Laurentiu.
Cifrele ministerului arata ca aproape 50 de mii de tineri care au terminat clasa a XII-a in aceasta vara nu dau bacul. Unii nici nu s-au putut inscrie, pentru ca au ramas corigenti.
De exemplu, la Colegiul Tehnic ''Costin Nenitescu'' din Capitala, o treime dintre liceeni n-au avut medii de trecere la cel putin o materie.
De altfel, in Bucuresti sunt 3000 de corigenti, cei mai multi de la liceele tehnice si tehnologice.
''Ei au intrat cu medii foarte mici si e foarte greu sa-i recuperezi, sunt elevi care nu au inclinatii catre invatatura", spune Florin LIxandru.
Ce sanse au acesti tineri, in conditiile in care tot mai multi angajatori le solicita diploma de bacalaureat ?
Ionela, o tanara din judetul Iasi, care a picat bacul acum 3 ani spune ca abia si-a gasit o slujba cu jumatate de norma la barul din sat.
Acum invata geografia, dupa ce isi serveste clientii, pentru ca vrea sa ia bacalaureatul.
"Toata lumea cere diploma de bac si este bine sa il ai luat, ca pana la urma nu am facut 12 clase degeaba'', spune Ionela Urzica.
"Chiar daca este doar o cafenea, ai nevoie de niste tineri putin mai educati", spune Ionel Pricop, patron de cafenea.
In intreaga tara sunt acum aproape 80 de mii de someri pana in 30 de ani.