Analiza ZF: Economia mai pierde un miliard de euro odata cu noile rezultate de la bacalaureat
Aproape 300.000 de absolventi de liceu nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat in ultimii trei ani, iar impactul in economie al costurilor asociate „respinsilor“ ajunge la aproximativ un miliard de euro pe an, potrivit calculelor ZF.
Rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat din acest an a fost de 55,4%, dintr-un total de aproape 175.000 de absolventi de liceu prezenti la examen, arata datele furnizate de Ministerul Educatiei.
Cu alte cuvinte, peste 78.000 de elevi de liceu nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat anul acesta, potrivit rezultatelor de dinainte de contestatii, din sesiunea iunie - iulie.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Costurile aferente salariilor profesorilor, materialelor didactice puse la dispozitie elevilor pe parcursul liceului, somajul, dar si incasarile "ratate“ la colectare din consumul generat de potentialii studenti sau din taxele percepute de universitati, precum si din taxele aferente unor salarii (mai mari pentru licentiati decat pentru liceeni) ajung la un miliard de euro pe an, arata un calcul al ZF.
"Acest miliard de euro, cantitativ, este doar varful aisbergului. Costurile invizibile sunt mult mai mari si au efecte dezastruoase pe termen lung. Sunt doua domenii care pot sustine o economie si o natiune: educatia si sanatatea, iar la ambele domenii Romania este cenusareasa. Calitatea slaba a pregatirii in scoala ne-a adus in situatia ca chiar si dintre cei care reusesc sa ia bacalaureatul o parte sa ajunga in universitatile private care sunt, in unele cazuri, adevarate fabrici de diplome. Iar cetatenii nu mai au de cine sa fie ingrijiti, pentru ca medicii pleaca in strainatate, dupa ce statul a cheltuit bani timp de mai multi ani pe educatia lor“, explica Adrian Lupulescu, directorul de resurse umane al producatorului de microprocesoare Freescale pe Europa de Sud-Est, care coordoneaza politicile de resurse umane a 700 de angajati, dintre care 300 lucreaza in Romania.
El a adaugat ca nu este neaparat grav ca nu toata lumea ia bacalaureatul, pentru ca nici in tarile dezvoltate acest lucru nu se intampla, insa lipseste alternativa celor care nu promoveaza acest examen.
De aceeasi parere este si Sergiu Negut, associate dean la scoala de afaceri MSM- Ratiu Business School si partener la buticul de consultanta Wanted Transformation Consultancy.
"Nu e normal ca toata lumea sa promoveze examenul de bacalaureat, asa cum nu este normal ca toata lumea sa faca o facultate. Avem nevoie de angajati in domeniul industrial, in automotive, in textile, domenii in care angajatorii cauta, daca decid sa deschida o unitate in Romania, mii de oameni pentru a-i angaja. Dezechilibrul este provocat de faptul ca, in continuare scoala romaneasca exagereaza prin prisma complexitatii notiunilor teoretice si cu o prezenta ridicol de slaba a pregatirii practice“, a spus Sergiu Negut.
Citeste tot materialul pe zf.ro.