Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tichetele de vacanţă, refuzate de hoteluri şi pensiuni din cauza birocraţiei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sistemul tichetelor de vacanţă stârneşte reacţii diferite. Unii proprietari de hoteluri şi pensiuni s-au grăbit să se înscrie la agenţia de rambursare, care în 2 luni le virează banii, în locul voucherelor primite de la turişti.

Alţii spun că s-au lovit de o birocraţie imensă şi costuri ascunse, aşa că preferă să accepte doar bani lichizi. În iunie s-au emis de 12 ori mai multe vouchere de vacanţă faţă de mai. Peste un milion două sute de mii de salariaţi au tichete, în valoare de minimum 1450 de lei şi maximum 11 mii .

În hotelurile şi pensiunile din Predeal e linişte, semn că nu e bine pentru turismul local. Vizitatorii pot plăti doar cash sau cu cardul, nu sunt acceptate tichetele de vacanţă. Proprietarii spun că nu îşi permit să aştepte până la 60 de zile, cât durează schimbarea lor în bani.

De ce 60 de zile? De la turist, tichetele ajung la hotel. De la hotel, prin curier, la emitent. De la emitent pleacă spre agenţia de rambursare care, la rândul ei primeşte banii de la angajatorul turistului. Abia atunci banii fac cale întoarsă spre hotel, prin diferite conturi şi bănci.

„Majoritatea agenţilor economici astăzi refuză aceste tichete de vacanţă. Ar trebui găsit un sistem de pre-order pentru cei care folosesc aceste tichete. Înainte să primeşti turiştii cu tichete de vacanţă trebuie să faci o cerere să te afiliezi Agenţiei de Rambursare. Tot acest proces este total anevoios şi necesită timp de recuperare a banilor”, spune un proprietar de pensiune. Proprietarii de pensiuni propun ca perioada de recuperare a banilor să curgă din momentul în care clientul îşi face rezervarea, şi nu din momentul în care îşi achita serviciile folosind tichete. În plus, pentru a trimite la rambursare tichetele aduse de un bugetar, în valoare de 1450 de lei, plătesc 20 de lei la curier.

Citește și
turist
Răspunsul unui turist din Mamaia la întrebarea: Ce părere ai despre cei care fură din camera de hotel?

Să nu uităm că şi angajaţii firmelor private pot primi tichete de vacanţă în valoare de cel mult şase salarii minime brute pe ţara, echivalând cu 11.400 de lei. Un buget generos, care, venind poate acoperi o vacanţă în capitală. Totuşi, în centrul istoric din Bucureşti nu am găsit nici măcar un hotel sau un hostel care să accepte vouchere de concediu. Managerii spun că ar fi nevoie de contabilitate separată şi, pentru câţiva clienţi în plus, nu merită efortul.

Agenţiile de turism pot intermedia plata cu voucherul pentru unităţile care nu vor să treacă direct prin proceduri. Acestea propun, pentru la anul, că banii destinaţi vacanţei salariaţilor să fie stocaţi pe carduri, cu care să poată achita direct.

Dragoş Anastasiu, reprezentant agenţie: „Voucherele care vin pe hârtie trebuie să aibă pe spate trecută data, trebuie făcute hârtii, trebuie asigurate, curier... Lucrurile nu sunt foarte simple birocratic şi s-ar simplifica masiv dacă ar fi carduri. “

Reprezentanţii Ministerului Turismului nu au fost disponibili pentru declaraţii privind problemele unui sistem care funcţionează efectiv, abia la 9 ani după ce a fost legiferat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult