Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SpaceX a lansat o misiune de salvare a celor doi astronauți care sunt blocați pe Stația Spațială Internațională

SpaceX a lansat, sâmbătă, o misiune de salvare a celor doi astronauți care sunt blocați pe Stația Spațială Internațională, trimițând un echipaj pentru a-i aduce acasă.

Capsula s-a îndreptat spre orbită pentru a-i recupera pe piloții de încercare, a căror navă Boeing s-a întors pe Pământ goală la începutul acestei luni, din cauza unor probleme de siguranță, notează Associated Press.

În urma schimbării echipajelor, Nick Hague de la NASA și Alexander Gorbunov din Rusia au fost însărcinați să îi recupereze pe Butch Wilmore și Suni Williams.

Deoarece NASA rotește echipajele stației spațiale aproximativ o dată la șase luni, acest zbor recent, lansat cu două locuri goale, rezervate pentru Wilmore și Williams, nu se va întoarce până la sfârșitul lunii februarie.

Oficialii au declarat că nu a existat o modalitate de a-i aduce înapoi mai devreme pe SpaceX fără a întrerupe alte misiuni programate. Până la întoarcere, cei doi vor fi petrecut mai mult de opt luni în spațiu.

Citește și
Suni Williams și Butch Wilmore
Soluția găsită de NASA în cazul astronauților blocați la bordul stației spațiale. Ce vor face până în 2025

NASA a decis în cele din urmă că avionul Starliner al Boeing era prea riscant, după ce o cascadă de probleme la propulsoare și scurgeri de heliu au stricat călătoria spre complexul orbital. Agenția spațială a eliminat doi astronauți de la această lansare SpaceX pentru a le face loc lui Wilmore și Williams la întoarcere.

De atunci, Williams a fost promovat comandant al stației spațiale, care va reveni în curând la populația sa normală de șapte persoane. Odată cu sosirea lui Hague și Gorbunov în acest weekend, patru astronauți care locuiesc acolo din martie vor putea pleca cu propria lor capsulă SpaceX. Întoarcerea lor acasă a fost amânată cu o lună, din cauza turbulențelor de la Starliner.

Hague a remarcat înainte de zbor că schimbarea este singura constantă în zborurile spațiale umane: "Întotdeauna se schimbă ceva. Poate că de data aceasta a fost un pic mai vizibil pentru public", a spus el.

Hague a fost propulsat în funcția de comandant al misiunii de salvare pe baza experienței sale și a gestionării unei situații de urgență la lansare, în urmă cu șase ani. Racheta rusească a cedat la scurt timp după decolare, iar capsula care îl transporta pe el și pe un cosmonaut a fost catapultată în siguranță.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult