Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Festival turcesc în parcul Herăstrău. „E prima oară când încerc”

Your browser doesn't support HTML5 video.

La plăcinte, înainte. Iată un strigăt auzit vineri la festivalul turcesc din parcul Herăstrău.

Sute de etnici turci şi-au propus să le arate românilor că orice resentiment istoric dispare la un kebab, o porţie de kataif şi o baclava. Târgul de gastronomie, dans şi meşteşuguri aşteaptă vizitatori până duminică seara.

La intrarea în Herăstrău, o femeile împăturesc cu spor foi subţiri, pe care bărbaţii le tot sucesc pe plită.

Celik Necdet: „Acest preparat se numeşte gozdeme în turcă, este plăcintă. Se face din aluat, carne de vită ori spanac ori cartofi, de post.”

Aşa îşi atrag turcii muşteriii, după care vine artileria grea.

Citește și
soldati romani
Festival despre istorie. Soldaţi romani şi gladiatori au "invadat" localitatea Calugăreni

„Avem aici Lule Kebab din Turkmenistan, din Asia. Lule se numeşte asta, figurile. Cel mai bun kebab de aici.”

Hamid Akyol: „Ce punem în kebab? Piept de pui, ceapă, ardei, boia dulce, oregano, şi mai avem ceapă separat.”

Gurnamn: „Încerc şi eu... n-o să iasă ca al lor, dar măcar încerc!”

Şi dacă pe degustători tot nu i-a luat cu călduri de la fulgii de ardei iute, sigur îi va încinge gulerul cafelei turceşti, preparată în nisipul care atinge 300 de grade.

Potrivit celui mai recent recensământ, în România trăiesc 29.000 de etnici turci. 24.000 sunt în Constanță şi în Tulcea.

Dar pentru cine n-a avut şansa unei copilării îndulcite cu baclavale crocante la exterior şi pline de nucă la interior nu sunt multe ocazii să vezi cum găteşte mama turcoaica acasă.

Festivalul turcesc îi aduce anual, în 5 oraşe mari şi în Bucureşti, pe partenerii noştri istorici de dialog.

Abdula Irsel: „Rahat este din Turcia, şi halva este din Turcia. Baclava este din Bucureşti.”

Şi, ca să vedeţi cât de uşor e să te laşi cucerit şi să încurci sarmaua românească şi dolma turcească, iată un polonez abia sosit în Bucureşti, convins că stă la rând pentru un festin românesc.

Gurmand: „E prima oară când încerc bucătăria aceasta, n-am mai făcut-o. Dar să ştiţi că nu e românească...”

Organizatorii au grijă că, indiferent cât vor mănâncă oaspeţii, să aibă şi divertisment. 

Maria Răducanu: „Avem dansul dervişului, care are o tradiţie de peste 800 de ani, fanfara otomană, care este momentul-cheie al acestui festival.”

În weekend, standurile vor fi deschise până la 10 seara.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult