Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tehnică revoluționară de distrugere a tumorilor, aplicată în premieră la Cluj. ”Pacienții merg acasă în ziua următoare”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un medic străin a supravegheat vineri prima intervenție la un spital de stat din Cluj-Napoca menită să distrugă celulele canceroase printr-o metodă inovatoare.  

Practic, medicii folosesc un ac special pentru a introduce în corp azot lichid - o substanță care îngheață tumorile. Doi pacienți au profitat de această procedură, mult mai eficientă decât cele clasice, spun specialiștii.

Intervenția minim invazivă durează în jur de o oră, iar testele arată, spun specialiștii, că toate celulele tumorale sunt distruse prin această tehnică.

Dr. Dan Duma, medic Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca: „Procedura de crioablație presupune înghețarea unor țesuturi la temperaturi extrem de scăzute în așa manieră încât să distrugem când este cazul țesuturi tumorale sau uneori doar să facem o modulare a țesuturilor și să putem ajuta pacienții care au dureri cronice. Cum este și cazul acestui pacient, pacient la care s-au încercat toate metodele clasice de tratament, dar rezultatele nu au fost pe termen lung”.

”Nu este nicio operație, nicio tăietură”

Un medic croat de la un spital din Zagreb - specializat în astfel de proceduri - i-a ajutat pe colegii din Cluj-Napoca în timpul intervenției, pe care a supravegheat-o îndeaproape.

Citește și
acid hialuronic
Acidul hialuronic și botoxul, promovate intens pe piața neagră. Riscurile la care se supun pacienții cărora le sunt injectate

Prof. dr. Luka Novosel, medic: „Am avut o colaborare foarte bună. Suntem în contact de câteva luni ca să începem această procedură. Pacienții merg acasă în ziua următoare. Nu este nicio operație, nicio tăietură. Fiecare intervenție are riscurile ei, dar aici riscurile sunt scăzute”.

Această tehnică nu se poate aplica în cazul oricărei tumori, dar în cazul pacienților selectați rezultatele sunt extrem de bune, spun specialiștii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult