Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii nu mai au încredere în spitale. Prea puține unități sanitare raportează erorile medicale sau accidentele

Your browser doesn't support HTML5 video.

După numeroasele incidente din unitățile sanitare, încrederea românilor în sistemul de sănătate este tot mai scăzută. Experții spun că nici responsabilii nu iau întotdeauna măsurile necesare pentru ca bolnavii să fie îngrijiți corect și în siguranță.

Prea puține spitale raportează erorile de diagnostic și tratament sau accidentele.

Un bărbat din Bistrița a murit după ce medicii au confundat accidentul vascular cerebral de care suferea cu o stare avansată de ebrietate și l-au trimis acasă. În Timișoara, un doctor și un bolnav au suferit arsuri din cauza unui electrocauter, care ar fi făcut un scurtcircuit și ar fi aprins oxigenul primit de pacient prin mască. Și la Floreasca, în București, o pacientă a fost arsă pe masa de operație după ce ar fi fost dezinfectată cu un biocid pe bază de alcool, apoi medicul a pornit bisturiul electric.

Radu Gănescu, președinte COPAC: „Sunt diagnostice greșite, sunt pacienți care sunt diagnosticați după o perioadă foarte lungă, un pacient care se duce la spital și nu beneficiează de ceea ce are nevoie, de servicii medicale, viața lui este pusă în pericol."

Astfel de situații, care afectează direct pacientul, sunt posibile de multe ori din cauza neglijenței personalului medical. Multe pot fi evitate dacă sunt anunțate la timp.

Citește și
bolnav
Bolnavii în stadiu terminal, ignorați de sistemul medical. Centrele pilot pentru îngrijirea lor încă nu funcționează

Deși în ultimii ani a crescut numărul raportărilor, nu toate spitalele recunosc așa-numitele evenimente adverse astfel încât acestea să fie remediate și să nu se mai repete.

Cele mai multe evenimente adverse din spitale sunt căderi ale pacienților. Se adaugă lipsa de investigații, defecțiuni ale aparatelor, erori ale investigațiilor și greșeli în administrarea medicamentelor. Și nu puține sunt situații în care pacienții mor din cauza unor astfel de situații. De altfel, în România, numărul morților care ar putea fi evitate este de două ori mai mare decât media europeană.

Dr. Sorin Ungureanu, director general adjunct ANMCS: „Teama de a recunoaște că ai greșit e teama de a nu fi culpabilizat, pus la zid. Încercăm să determinăm profesioniștii să identifice aceste greșeli; a greși e omenește, dar dacă repeți aceeași greșeală e cu totul altceva."

Conform ultimelor date, între 2019 și 2022, autoritatea responsabilă a suspendat, pentru diferite perioade de timp, acreditarea a șapte spitale. Cauza a fost tocmai neidentificarea unui eveniment advers produs în unitatea sanitară. O astfel de decizie duce automat la suspendarea contractului cu casa de asigurări de sănătate, fie pentru întreaga unitate sanitară, fie doar pentru o anumită secție.

În paralel, pentru a evita astfel de situații neplăcute, sunt spitale care implementează măsuri prin regulamentul intern.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult