Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Surse PNL: Discuții sterile în coaliție pe salariile bugetarilor, care atârnă greu la buget. Care ar fi soluția de moment

Dacă inițial poziția PNL privind majorarea salariului minim părea să fie mai degrabă „contra”, pentru că ar pune presiune și mai mare pe patroni, discursul pare a se fi „îndulcit”. Problema principală rămâne cheltuiala cu bugetarii.

„Nu am zis că ne opunem (majorării salariului minim, n.r.), ci doar că trebuie discutat și cu patronatele. Am vorbit cu ei (reprezentanții patronatelor, n.r.) și ne-au spus că, în final, decizia e a Guvernului, că ei sunt doar consultanți”, au declarat pentru Știrile ProTV surse din PNL care participă la ședința coaliției.

„Singura problemă mare este cea legată de cheltuiala cu salariile bugetarilor. Trebuie să ne uităm și la încasări, de ele trebuie legate cheltuielile. Când diferența este de 10% avem o problemă, evident și trebuie luate măsuri”, ne-au precizat sursele. 

Nu ar fi vorba, pentru moment cel puțin, de tăieri de salarii sau alte măsuri asemănătoare, ci mai degrabă de un memorandum privind reducerea cheltuielilor „de unde se poate”, eventual ca anul trecut, respectiv „bunuri și servicii, pixuri, concerte, mașini, prostii cumpărate aiurea - nu vorbim de tăieri de salarii sau de reorganizare”, au precizat sursele citate.

Premierul Marcel Ciolacu, PSD, a declarat vineri, la finalul consultărilor de la Palatul Victoria cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor că salariul minim brut va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei pe lună începând cu data de 1 iulie anul acesta, la scurt timp după ce au loc alegerile europarlamentare și locale. 

De reținut că majorarea salariului minim este o sursă de venit pentru buget (se aplică taxele pe un salariu mai mare) și o cheltuială mărită pentru angajatori. În momentul de față sunt circa 1,7 milioane de angajați pe salariul minim, dintr-un total de circa 5,6 milioane. De observat că ridicarea salariul minim a dus, direct proporțional și la creșterea numărului de angajați plătiți cu salariul minim. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult