Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Aviz „nefavorabil” de la CES pe „amendamentul Iohannis” depus de PNL la legea electorală. Cele două mari argumente

Proiectul PNL de modificare a legii electorale (208/2015) astfel încât Klaus Iohannis să poată fi pe lista liberalilor la alegerile parlamentare deși încă are funcția de președinte al țării a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social (CES). 

Consiliul Economic şi Social este un organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României în domeniile de specialitate precum economia, finanțele, politicile sociale, legea electorală ș.a.m.d. Avizul instituției este unul consultativ, fără efecte juridice. 

Liberalii, prin „amendamentul Iohannis”, vor modificarea legii astfel încât pe listele cu care partidele participă la alegeri să poată fi înscriși și candidați independenți, nu doar membrie de partid (modificarea art. (5) din legea 208/2015 - Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidaţi depuse de partidele politice, alianţele politice sau alianţele electorale. Nu se admit nici liste de candidaţi independenţi - forma actuală a articolului).

Argumentele principale aduse de CES pentru avizul „nefavorabil” adus acestui proiect sunt două la număr. Primul este că mandatul de președinte și toate implicațiile lui sunt asumate din start de persoana care preia acel mandat, mai clar, cu trimitere la „îngrădirea dreptului” de a fi ales ca parlamentar, Consiliul precizează în motivarea avizului negativ că „Înlăturarea acestei restrângeri pentru ultimele trei luni mandatului este nejustificată și implică faptul că sunt nesemnificative pentru atribuțiile și cerințele demnității de președinte, ceea ce este fals”. „Mai mult, independența Președintelui, reclamată de Constituție, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acelui partid”, continuă motivarea CES. 

Al doilea motiv adus de Consiliu pentru respingerea proiectului PNL dedicat președintelui Klaus Iohannis este cel al duratei foarte scurte până la alegeri, mai exact modificarea legii electorale cu prea puțin timp înainte de alegerile efective. Modificarea legii electorale în sensul dorit de PNL, „în ultimele 6 luni înainte de desfășurarea alegerilor, pentru orice motiv, rămâne indezirabilă și reprezintă un precedent preferabil de evitat”, se precizează în decisia CES, semnată de președintele instituției, Bogdan Simion.

La începutul săptămânii PNL a depus un proiect de modificare a legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților special pentru ca președintele României, Klaus Iohannis, să poată fi pus pe lista liberalilor (ca independent - președintele este apolitic, nu are voie să facă parte dintr-un partid politic în timpul exercitării mandatului) pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe 1 decembrie anul acesta. Decizia și poziția liberarilor a fost confirmată oficial după ce proiectul a fost lansat în circuitul legislativ, inițial, de către liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu. Anterior, informația a fost prezentată „pe surse” de Știrile ProTV.ro.

Întrebat direct de acest lucru, președintele României, Klaus Iohannis, a răspuns „Mulțumesc”. Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, inițial, pe un ton ironic, că nu se așteaptă ca Iohannis să fie pe listele PSD iar administrația prezidențială a răspuns oficial că președintele Iohannis nu își va da demisia pentru a candida pe listele de la alegerile de pe 1 decembrie. 

Ulterior, vineri, 20 septembrie, întrebat din nou același lucru, președintele PSD, partenerul de guvernare al PNL, a părut să susțină amendamentul liberalilor. „O să mă exprim în cadrul PSD. Am convocat deja luni o şedinţă. O să stau de vorbă cu colegii mei şi o să îmi spun foarte clar punctul de vedere în cadrul partidului şi al grupurilor parlamentare. În principiu, este corect ca orice om să poată candida. Nu trebuie cineva să obtureze un drept constituţional. Cel mai important este să respectăm Constituţia”, a precizat premierul, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Oradea, la sediul Instituţiei prefectului, conform Agerpres.

Invitat de Andreea Esca la Știrile de la ora 19, la ProTV, în cadrul campaniei „Vreau să fiu președinte”, liderul PNL, Nicolae Ciucă a declarat că amendamentul depus de partidul pe care îl conduce la legea electorală nu este „cu dedicație” pentru președintele României, fost lider PNL, Klaus Iohannis. 

„Decizia aceasta vine să restabilească un drept democratic, și anume dreptul fiecărui cetățean de a alege și de a fi ales. Nu este vorba doar de președintele Iohannis, nu vorbim de persoană, vorbim de dreptul absolut democratic al unui cetățean să aleagă și să fie ales ca atare. În momentul de față restabilim această acest drept, această libertate”, a declarat Ciucă. 

Puteți urmări dialogul dintre Andreea Esca și Nicolae Ciucă, pe această temă, mai jos, de la minul 7 și 30 de secunde.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult