Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Vor plăti!”. Tensiuni tot mai mari în Orientul Mijlociu. Israelul acuză Iranul că a oferit racheta care a ucis 12 copii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este alertă la granița dintre Liban și Israel în urma unui atac cu rachetă în care și-au pierdut viața 12 copii și adolescenți, iar câteva zeci au fost răniti.

Oficialii de la Tel Aviv acuză gruparea Hezbollah și au promis o ripostă fermă. În Liban, fundamentaliștii șiiți au dat alarma, semn că se așteaptă la un răspuns dur din partea Israelului. Statele Unite au anunțat deja că nu vor un nou război în regiune și au cerut Israelului să dea dovadă de reținere.

Tragedia s-a produs în nordul Israelului, într-un sat locuit de arabi. Racheta a căzut pe un stadion, în timpul unui meci de fotbal. 11 dintre cele 12 victime sunt copii și adolescenți. Alte câteva zeci de persoane aflate în tribune și pe teren au fost rănite în atac.

Locuitor din satul atacat: „Nu putem să ne explicăm ce s-a întâmplat. Nu există nicio explicație. Am văzut copii... nu vreau să spun ce am văzut, dar e oribil, de-a dreptul oribil. Avem nevoie de mai multă securitate”.

Autoritățile israeliene spun că de vină pentru atac este gruparea fundamentalistă libaneză Hezbollah.

Yoav Gallant, ministrul Apărării din Israel: „E o tragedie teribilă. Băieți și fete nevinovate... ți se rupe inima. V-am spus, Hezbollah poartă responsabilitatea și vor plăti pentru asta”.

Hezbollah neagă că se află în spatele atacului

În tabăra cealaltă, gruparea șiită libaneză a recunoscut că a atacat cu drone și rachete mai multe baze militare israeliene din înălțimile Golan, regiune ocupată de Israel la finalul războiului cu Siria din 1967. Cu toate astea, în mod neobișnuit, Hezbollah a negat că ar fi lansat racheta care a lovit stadionul.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Echipa noastră de legișți a spus clar că a fost vorba de o rachetă Falaq. E produsă în Iran și livrată către Hezbollah”.

La scurt timp, armata israeliană a ripostat și a bombardat mai multe obiective ale Hezbollah. Semn că situația e pe cale să escaladeze, premierul israelian Netanyahu și-a scurtat vizita în Statele Unite și a revenit de urgență în Tel Aviv.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Am sporit pregătirile pentru următoarea etapă de lupte în nord”.

Cresc tensiunile la granița dintre Israel și Liban

În ultimele săptămâni, schimbul de focuri de-a lungul graniței dintre Liban și Israel s-a intensificat.

De la începutul lunii octombrie, atacurile aeriene israeliene în Liban au ucis mai mult de 450 de persoane, majoritatea membri Hezbollah, dar și aproximativ 90 de civili și necombatanți. În tabăra israeliană, 21 de soldați și 13 civili au fost uciși până ieri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult