Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Știu cum să ies din apă dacă o să cad”. Elevii unei școli din Suedia învață cum să supravieţuiască în condiții dificile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Elevi de școală generală din Suedia învață cum să supravieţuiască în cele mai dificile condiții, iar asta pentru că li se cere chiar în programa școlară.

De exemplu, la ora de sport, copiii află cum să se salveze dacă ajung într-un lac cu apă rece ca gheața, și fiecare face asta pe propria piele.

Îmbrăcați așa cum se prezintă zilnic la școală și cu ghiozdanele în spate, copiii sar rând pe rând în lac.

După o scufundare rapidă, fiecare își testează rezistența și încearcă să stea cel puțin un minut în apa care are cam un grad Celsius.

Fetiță: „Știu ce urmează, dar sunt entuziasmată și, totodată, îngrozită de frig. Dar aștept cu nerăbdare să văd ce se va întâmplă."

Cei care participă la acest curs predat în cadrul orei de sport au în jur de 10 - 11 ani.

Citește și
autobuz școlar
Un șofer de autobuz școlar a fost prins în trafic în timp ce conducea beat. Ce alcoolemie avea

Soundbite Andreas Isaksson, profesor: „Curricula în Suedia include cursuri care să-i invețe pe elevi să-și salveze viața în diferite situații. Nu trebuie neapărat să sari în apa rece ca gheața, poți să înveți și teoretic, dar noi așa am ales să o facem.”

Astfel de cursuri au fost introduse în țările nordice tocmai din cauza numărului mare de accidente pe gheață. Mai mult, elevii sunt instruiți să poarte mereu la ei mici pioleți pe care îi înfig în gheața formată deasupra apei și de care se agață apoi pentru a ajunge la mal.

Partea practică este opțională. Dar, la școlile unde se organizează asemenea exerciții, aproape toți elevii dau dovadă de mult curaj și se înscriu.

Fetiță: „A fost distractiv și acum știu cum să ies din apă dacă să întâmplă să cad.”

La final, temerarii sunt răsplătiți cu un prânz cupios, ca să-și recapete forțele.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult