Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ungaria a rămas singura „piedică” a Suediei în drumul către NATO. Răsturnare de situație în cazul lui Viktor Orban

Viktor Orban, premierul Ungariei, a declarat, joi, că țara sa susține candidatura Suediei la NATO. După ce Turcia a aprobat ratificarea, doar statul maghiar a mai rămas să aprobe demersul nordicilor la Alianță.

Premierul ungar Viktor Orban (foto dreapta) a discutat, miercuri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (stânga).

Surprinzător, Orban a declarat că a reafirmat sprijinul Ungariei pentru aderarea Suediei la NATO și că va continua să îndemne Adunarea Națională a Ungariei să voteze în favoarea acesteia. Ungaria și Turcia au fost singurii doi aliați NATO care nu au aprobat cererea Suediei atunci când aceasta a fost depusă în mai 2022, până când parlamentul turc a ratificat-o marți.

Stoltenberg a precizat că salută "sprijinul clar" al lui Orban și că "așteaptă cu nerăbdare ratificarea imediat ce parlamentul se va reuni din nou", notează agenția de presă Baha. În ultimul an, premierul Ungariei a fost unul dintre contestatarii aderări Suediei la NATO.

Finlanda, care a depus cererea de aderare la NATO în aceeași zi cu Suedia, a fost admisă în Alianță în aprilie 2023.

Citește și
vladimir putin
NATO ar putea fi atacată de Rusia în ”cinci-opt ani”. ”Trebuie să reînvăţăm să trăim cu pericolul”
Turcia, de acord, după 20 de luni de nogocieri intense

Parlamentul turc a ratificat, marţi seara, aderarea Suediei la NATO, marcând încheierea a 20 de luni de negocieri între Ankara şi Stockholm.

Candidatura suedeză a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare, informează AFP, citată de Agerpres.

Prin decizia Executivului turc a fost ridicat, astfel, un obstacol major în calea aderării acestei țări, anterior nealiniate, în alianța militară.

Acesta va intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial, care se așteaptă să fie rapidă, notează AP.

Ungaria rămâne, așadar, singurul aliat NATO care nu a aprobat aderarea Suediei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult