Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trump susține că poate pune capăt războiului Rusia-Ucraina într-o singură zi. Ambasadorul Rusiei la ONU spune că nu se poate

Donald Trump a susținut în repetate rânduri că ar putea pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina într-o singură zi dacă va fi ales din nou președinte. Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite spune că ... nu se poate.  

Rugat de jurnaliști să răspundă la aceste afirmații ale lui Trump, Vassili Nebenzia a declarat luni reporterilor, potrivit Associated Press, că "criza ucraineană nu poate fi rezolvată într-o singură zi".

În mai 2023, în cadrul unei conferințe de presă, Trump a declarat: "Ei mor, rușii și ucrainenii. Vreau ca ei să nu mai moară. Și voi face asta - voi face asta în 24 de ore".

El a spus că acest lucru se va întâmpla după ce se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin.

Trump a continuat să repete această afirmație și în timpul campaniei electorale.

Citește și
zelenski
Ucraina ar reacționa negativ faţă de un plan de oprire a războiului schiţat de consilierii lui Trump. Ce spune Zelenski

În timpul dezbaterii de săptămâna trecută cu președintele Joe Biden, Trump a afirmat: "Dacă am fi avut un președinte adevărat, un președinte care știa - care era respectat de Putin ... el nu ar fi invadat niciodată Ucraina".

Nebenzia a declarat că războiul s-ar fi putut încheia în aprilie 2022 la Istanbul, când Rusia și Ucraina erau "foarte aproape" de un acord.

Moscova și-a invadat vecinul cu două luni mai devreme, la 24 februarie 2022, deși Rusia insistă că "operațiunea sa militară specială" a început în 2014, după ce confruntările din estul Ucrainei au dus la confiscarea peninsulei Crimeea de către Moscova.

Ambasadorul rus i-a acuzat pe susținătorii occidentali ai Ucrainei că au blocat acordul de pace din aprilie 2022 și i-au spus Kievului să continue să lupte împotriva Rusiei.

Acum, a spus el, Zelenski "se plimbă cu așa-numitul său plan de pace care, desigur, nu este un plan de pace, ci o glumă".

În cadrul reuniunii din Elveția de luna trecută, aproape 80 de țări au solicitat ca "integritatea teritorială" a Ucrainei să constituie baza oricărui acord de pace care să pună capăt războiului. Însă unele țări în curs de dezvoltare, importante, nu s-au alăturat, iar Rusia nu a participat la conferință.

Nebenzia a subliniat oferta lui Putin din 14 iunie de a ordona "imediat" o încetare a focului în Ucraina și de a începe negocierile dacă Kievul începe să retragă trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în 2022 și renunță la planurile de aderare la NATO.

Zelenski, care a promis că nu va ceda niciun teritoriu, a respins ceea ce el a numit un ultimatum din partea lui Putin de a ceda mai mult teren.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult