Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Stupoare în Ucraina. Un parlamentar afirmă că avionul F-16 ar fi fost doborât, din eroare, chiar de apărarea ucraineană

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul forțelor aeriene ale Ucrainei, în contextul controverselor privind distrugerea unui foarte prețios avion de luptă F-16. 

Mai ales că a pierit și pilotul, unul dintre puținii instruiți să lupte pe astfel de avioane.

Pe de altă parte, rușii și-au intensificat atacurile asupra Ucrainei. Sunt cel puțin 7 morți și aproape 100 de răniți, după ce proiectilele au lovit un loc de joacă și un bloc de locuințe din Harkov.

Într-un atac sălbatic al rușilor, o bombă ghidată a căzut peste un loc de joacă în orașul Harkov. O fată de 14 ani a fost ucisă.

Alți 6 oameni - cel puțin - au pierit după ce un proiectil a lovit un bloc cu 12 etaje din acest oraș din nord-estul Ucrainei, aproape de granița cu Rusia.

Citește și
ucraina
Zi neagră pentru Ucraina. O bombă ghidată rusească a lovit un bloc de locuințe și un loc de joacă în Harkov

Viktoria Streltsova: ”După cum se poate vedea, bomba a lovit în colțul blocului. De la etajul 6 până la 12, apartamentele au ars complet. Operațiunea de salvare durează de ore întregi...”

În timp ce continuau căutările, sirenele de alarmă au început să sune. De teama unui nou atac, oamenii au fugit spre adăposturi.

Președintele Zelenski și-a reînnoit apelurile către toți partenerii internaționali cerând aprobarea pentru lovirea unor ținte de pe teritoriul Rusiei, pentru a preveni astfel de atacuri înfiorătoare.

Numai săptămâna care a trecut - susține Kevul - rușii au lansat peste 400 de rachete și drone asupra Ucrainei

Între timp, Zelenski l-a demis pe comandantul fortelor aeriene, după ce unul din avioanele F-16, abia livrate, s-a prăbușit în timp ce respingea un baraj rusesc cu rachete - acum câteva zile, iar pilotul a murit.

Cauza prăbușirii - a admis Kievul - NU a fost rezultatul direct al unui atac inamic. Iar comandantul demis, general-locotenentul Mykola Oleshchuk, se ceartă cu unii politicieni cu privire la cine poartă responsabilitatea pentru distrugerea unui avion de luptă foarte scump, dar și pierderea unuia dintre puținii piloți ucraineni instruiți să lupte pe F-16.

”Am decis să-l înlocuiesc pe comandantul Forțelor Aeriene ale Armatei Ucrainei. Sunt extrem de recunoscător piloților noștri militari, tehnicienilor, războinicilor. Același lucru este valabil și pentru cei de la nivel de comandă. Dar trebuie să devenim mai puternici, să avem grijă de oameni, de personal și de războinicii noștri!”

Politiciana ucraineană Mariana Bezuhla, membră a comisiei parlamentare de apărare, a susținut că avionul F16 ar fi fost doborât, din eroare, chiar de sistemul de apărare anti-aeriană Patriot al Ucrainei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult