Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Șeful armatei Ucrainei a dezvăluit secretele incursiunii pe teritoriul Rusiei. „Am mutat luptele pe teritoriul inamicului”

Rusia plănuia să lanseze un nou atac asupra Ucrainei din regiunea Kursk înainte de incursiunea transfrontalieră surprinzătoare a Kievului, a declarat joi comandantul suprem al Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski, într-un interviu exclusiv acordat CNN.

În primul său interviu televizat de când a devenit șeful armatei în februarie, generalul a declarat că el crede că operațiunea Kursk a fost un succes.

„A redus amenințarea unei ofensive inamice. I-am împiedicat să acționeze. Am mutat luptele pe teritoriul inamicului, astfel încât [inamicul] să poată simți ceea ce simțim noi în fiecare zi”, a declarat Sîrski, într-un interviu rar în care a oferit o evaluare sinceră a războiului.

Luna trecută, forțele ucrainene au pătruns în Kursk într-o incursiune transfrontalieră care i-a luat prin surprindere chiar și pe oficialii americani. Aceasta a semnalat că, în ciuda avantajului Rusiei în ceea ce privește numărul de oameni și armamentul, armata sa are vulnerabilități.

Sîrski a dezvăluit raționamentul din spatele incursiunii, subliniind obiectivele-cheie ale operațiunii: să împiedice Rusia să folosească Kursk ca rampă de lansare pentru o nouă ofensivă, să deturneze forțele Moscovei din alte zone, să creeze o zonă de securitate și să împiedice bombardarea transfrontalieră a obiectivelor civile, să ia prizonieri de război și să ridice moralul trupelor ucrainene și al națiunii în general.

Acesta a vorbit cu Christiane Amanpour într-o locație secretă din apropierea liniei frontului. Generalul, care a preluat funcția de șef al armatei în februarie, a declarat că Moscova a deplasat zeci de mii de soldați la Kursk, inclusiv unele dintre cele mai bune trupe de asalt aeropurtate ale sale.

Și, deși a recunoscut că Ucraina a fost supusă unei presiuni imense în zona din jurul Pokrovsk, orașul strategic care a fost timp de săptămâni epicentrul războiului din estul Ucrainei, Sîrski a declarat că trupele sale au reușit acum să blocheze avansurile rusești acolo.

„În ultimele șase zile, inamicul nu a avansat nici măcar un metru în direcția Pokrovsk. Cu alte cuvinte, strategia noastră funcționează”, a spus el.

„Le-am luat capacitatea de a manevra și de a-și desfășura forțele de întărire din alte direcții ... și această slăbire s-a simțit cu siguranță și în alte zone. Observăm că numărul bombardamentelor de artilerie, precum și intensitatea ofensivei au scăzut”, a spus el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult