Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacția astronauților în capsulă în momentul producerii defecțiunii la racheta Soyuz. VIDEO

A fost o zi plină de emoții pentru cei de la NASA și Roscosmos.

Un astronaut american şi un cosmonaut rus, aflaţi la bordul rachetei Soyuz MS-10 au revenit de urgenţă pe pământ după ce au constatat probleme la motorul rachetei care urma să-i ducă pe Staţia Spaţială Internaţională. Rusia a decis să suspende toate lansările cu echipaj uman, după acest incident.

Racheta a decolat dimineaţa de pe cosmodromul rus din Baiknour - Kazahstan, urmând să-i transporte pe americanul Nick Hague şi rusul Alexei Ovcinin pe Staţia Spaţială Internațională pentru o misiune de 6 luni.

Însă, după doar două minute şi 45 de secunde de la decolare, comandantul de bord Ovcinin a anunţat calm o "problemă la propulsor, imediat după separarea acestora de rachetă". Reacția echipajului în capsulă în momentul defecțiunii a fost transmisă LIVE de NASA și Roscosmos. Echipajul este zguduit puternic și experimentează imponderabilitate când în mod normal nu ar trebui să fie așa. Și-au păstrat cumpătul și și-au amintit toți pașii de la exercițiile pregătite special tocmai pentru astfel de situații.

Catalogată drept incident de gravitate 3 pe o scară de la 1 la 5, problema a intervenit când racheta urma să scape de al doilea motor şi de rezervorul de combustibil care propulsase racheta în al doiela stagiu al ascensiunii.

Citește și
racheta soyuz cu probleme la lansare
Probleme la lansare cu racheta Soyuz: astronauții au aterizat de urgență. VIDEO

Echipajul a luat decizia desprinderii capsulei de rachetă Soyuz şi a început o coborâre balistică pe Pământ, ceea ce presupune "cădere liberă într-un unghi de aterizare mai ascuţit faţă de cel normal". Patru elicoptere MI-8 ale armatei ruse au decolat de pe diferite aeroporturi din Kazahstan ca să-i localizeze pe cei doi astronauţi.

Capsula a aterizat într-un nor de praf, paraşutele atenuând doar într-o mică măsură şocul impactului brutal cu solul. Totuşi, potrivit Moscovei, rusul şi americanul nu au avut nevoie de ajutor medical imediat.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult