Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Putin le-a dat rușilor evacuați din Kursk echivalentul a 525 de lei. Ce îi cer oamenii: ”Te rugăm, Vladimir Vladimirovici”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusia încă nu a reușit să respingă raidul ucrainean din regiunea Kursk, deși oficiali de rang înalt ai armatei susțineau că situația este sub control.  

Dimpotrivă, ucrainenii au înaintat câteva zeci de kilometri pe mai multe axe de atac și au spulberat toate punctele de rezistență ale rușilor.

În drumul lor au luat peste 100 de prizonieri și au distrus blindate și transportoare de trupe. Mii de localnici și-au părăsit casele în grabă, fără acte și doar cu hainele de pe ei.

”Trag în noi! Au spart geamul mașinii. Hai să ne cărăm de aici! Fir-ar!”.

Locuitorii din regiunea rusă Kursk se confruntă cu ororile războiului. Unii dintre ei au fost prinși în mijlocul luptelor duse între armata rusă și militarii ucraineni care au trecut granița acum câteva zile.

Rus: ”Uite aici, eu stăteam aici, acolo sunt două găuri chiar lângă mine... și aici la fel”.

Citește și
vladimir putin
Putin se plânge că Rusia a fost invadată de trupele Ucrainei. Cum a descris incursiunea soldaților Kievului în țara sa

Inna: ”Drona era deasupra noastră, așa că am frânat la timp. Fata conducea în fața noastră, a fost o explozie... Asfaltul a sărit în toate părțile, am intrat imediat într-o curte”.

”Mint la televizor! Ticăloșii mint! Nimeni nu ne-a salvat! Oamenii s-au salvat singuri!”

Mii de oameni din localitățile de la granița cu Ucraina au fost evacuați sau au fugit cu mașinile ori pe jos. Au ajuns în orașele aflate mai la nord, unde autoritățile le-au pus la dispoziție alimente, apă și i-au cazat în adăposturi improvizate.

Alexander Sidyakin, oficial rus: ”Am livrat frigidere, mașini de spălat, cuptoare cu microunde, apa a fost livrată, proviziile sanitare și de igienă au fost livrate... două camioane mari de 16 tone. Acestea sunt toate lucrurile necesare pentru ca oamenii să se simtă în condiții normale”.

Oficialii vin cu asigurări că situația este sub control. Deși unii localnici îi contrazic.

Rusoaică: ”Mint la televizor! Mint, mint, mint! Ticăloșii mint! Nimeni nu ne-a salvat. Oamenii s-au salvat singuri. Ticăloșii ăștia din administrație mint și își agață medalii pe umeri și pe piept! Oamenii s-au salvat singuri".

Rus: ”Te rugăm, Vladimir Vladimirovici, spune-le liderilor noștri, celor responsabili de informații, de justiție, să facă ceva concret, că până acum au fost doar minciuni".

De la Kremlin, Vladimir Putin a dat imediat ordin să fie găsite fonduri pentru ajutorarea refugiaților.

Vladimir Putin: "Să presupunem că decizia de a acorda o plată de 10.000 de ruble cetățenilor (evacuați) care au nevoie de ele a fost făcută și că resursele necesare vor fi alocate".

Suma nu este însă deloc mare – 10.000 de ruble, adică 525 de lei.

Rușii încă nu înțeleg cum au putut fi invadați de Ucraina

Între timp, rușii încearcă să lămurească ce s-a întâmplat în primele ore ale raidului ucrainean.

Rus: ”Totul a început la 2 dimineața. Nu am putut să dormim până la ziuă, și atunci au început să zboare proiectilele, a fost groaznic".

Rus: ”Deja erau lupte la marginea satului nostru".

Unitățile ucrainene au înaintat fulgerător, ajutate și de faptul că în regiune nu existau forțe rusești semnificative. Acolo unde au întâmpinat puncte de rezistență, le-au încercuit sau le-au ocolit.

Vladimir Putin: ”Situația actuală necesită un anumit grad de curaj și sobrietate pentru a rezolva aceste complexe, dificile și extraordinare probleme".

Rusia a început apoi să transfere către Kursk trupe din alte zone. Potrivit unor analiști, acesta ar fi unul dintre motivele pentru care Ucraina a trecut granița - să diminueze din presiunea pe care rușii o pun pe frontul din Donbas. La Kiev, niciun oficial nu vorbește despre acțiunea care are loc în Rusia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult