Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Presa din Rusia: Putin afirmă că înainte de crearea RSS Ucraineană, „nu a existat nicio Ucraina în istoria omenirii”

Nu a existat nicio Ucraina în istoria omenirii înainte de apariția RSS Ucraineană, a remarcat marți președintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu președintele Curții Constituționale a Federației Ruse, Valery Zorkin, informează TASS. 

RSS Ucraineană sau Republica Sovietică Socialistă Ucraineană a fost creată pe 25 decembrie 1917, fiind una dintre cele patru republici constituente ale Uniunii Sovietice din momentul în care a fost formată Uniunea în 1922.

Zorkin i-a adus președintelui rus o hartă întocmită în Franța în secolul al XVII-lea, unde erau indicate pământurile care făceau parte din regatul rus, Cossackia și Commonwealth și a notat în mod specific că Ucraina nu se afla pe această hartă, informează presa de propagandă din Rusia.

"După Revoluția din octombrie, au început să se formeze tot felul de formațiuni de cvasi-state, iar guvernul sovietic a creat Ucraina sovietică, acest lucru este bine cunoscut. Și înainte de asta, nu a existat nicio Ucraina în istoria omenirii", a spus Vladimir Putin, examinând harta împreună cu Zorkin.

Președintele Curții Constituționale a explicat că a decis să indice absența Ucrainei pe hartă „de dragul adevărului”.

În cadrul ceremoniei desfăşurate la Kremlin, Putin a subliniat că o parte a poporului rus a fost separată de restul statului din cauza unei 'nedreptăţi istorice', referindu-se la dezmembrarea URSS în 15 state independente în 1991.

'Dar, cu toate acestea, ei nu au încetat niciodată să fie oamenii noştri', a spus el.

Este acelaşi argument pe care Putin îl repetă de ani de zile şi pe care l-a prezentat în timpul unui discurs televizat istoric la 21 februarie 2022, cu trei zile înainte de declanşarea actualei campanii militare în Ucraina.

Putin consideră că Kievul ar trebui să-i mulţumească fondatorului URSS, Vladimir Lenin, pentru că a permis crearea Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene.

URSS a fost creată în decembrie 1922 ca stat federal. Punctul 26 al tratatului de înfiinţare a Uniunii Sovietice prevedea dreptul fiecărei republici de a părăsi liber uniunea. Ruşii şi ucrainenii se aflau pe picior de egalitate.

Această opţiune a fost utilizată de mai multe republici pentru a rupe legăturile cu Kremlinul la sfârşitul anilor 1980, ceea ce a dus la destrămarea URSS.

Putin nu a ezitat să îl acuze pe Lenin că a pus o 'bombă atomică sub edificiul numit Rusia', care 'a explodat apoi' prin recunoaşterea dreptului la autodeterminare a popoarelor.

Ministerul Educaţiei rus a anunţat recent elaborarea unui nou manual de istorie pentru ultimul an de învăţământ secundar, cu capitole dedicate campaniei din Ucraina.

Presa independentă a denunţat că referirile pozitive la Ucraina au dispărut din mai multe descrieri istorice, în special în ceea ce priveşte Rusia Kieveană, primul regat slav medieval, pe care atât ruşii, cât şi ucrainenii îl consideră precursorul statelor lor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult